Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.)
  •  
  • Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.): 10 τίτλοι
Διεύθυνση
Τσιμισκή 128
54 621 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο
2310222288 2310922646
Fax
Email
elveth1980@gmail.com
Website
Ιστορικό
Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος έκλεισε φέτος, 2021, το 40ο έτος συνεχούς λειτουργία της.
7 Δεκεμβρίου 1980, εικοσιτέσσερις πρωτοπόροι Λογοτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα, ιδρυτικά μέλη, υπέγραψαν το πρώτο Καταστατικό της Ε.Λ.Β.Ε. και την επόμενη χρονιά το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμ’ 271 απόφασή του, έδωσε σάρκα και οστά σ’ ένα πνευματικό κέντρο, που έμελλε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, της Βορείου Ελλάδος και της πατρίδος μας γενικά.
Μια κοιτίδα πολιτισμού γεννήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σαράντα χρόνια προσφοράς στα γράμματα, στην λογοτεχνία, στον πολιτισμό με ποικίλες δράσεις όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξαν την Ε.Λ.Β.Ε. ως έναν από τους σπουδαιότερους πνευματικούς φορείς της χώρας μας.
Η Ε.Λ.Β.Ε. μεγάλωσε, τα μέλη της αυξήθηκαν, έφτασαν περίπου τα 300 –όχι όλα ενεργά– έχει εγγεγραμμένα μέλη απ’ όλη την Ελλάδα και σήμερα είναι ένα στιβαρό σωματείο με συνεχή άνθιση και δυναμική παρουσία και παρρησία στα Λογοτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα μέλη της, τα Τακτικά, τα Δόκιμα, για τους φίλους της, αλλά και για τους νέους, τους πρωτοεμφανιζόμενους λογοτέχνες και όχι μόνο τους αναγνωρισμένους.
Εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων λογοτεχνικών έργων, όπως και εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού και εθνικού περιεχομένου οργανώθηκαν στα σαράντα αυτά χρόνια. Ομιλίες, Διαλέξεις, Ημερίδες, Διημερίδες, Μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, Εκδρομές για σύσφιξη σχέσεων των μελών, Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί ποίησης και πεζού λόγου. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έγινε θεσμός κάθε χρόνο να προκηρύσσονται Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί.
Καθιερώθηκε η Λογοτεχνική Τετάρτη, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την βράβευση αξιόλογων γυναικών που προσέφεραν στον πολιτισμό, στον τόπο μας και η βράβευση Επιτίμων μελών της Ε.Λ.Β.Ε., που προσέφεραν, ως λογοτέχνες, ως επιστήμονες κ.λπ. γενικά στην χώρα μας.

Η Ε.Λ.Β.Ε. ως Εκδότης: εκδίδει το Λογοτεχνικό περιοδικό με τίτλο: «Μουσών Μέλαθρον». Το περιοδικό πρωτοεκδόθηκε το 2007 ήδη το 2020 έκλεισε με το 49ο τεύχος. (Από το 1999 κυκλοφόρησε ένα μικρό τετρασέλιδο έντυπο με τίτλο: ΛΟΓΟ – ΤΕΧΝΗ).
Επίσης για λογαριασμό της Ε.Λ.Β.Ε. εκδόθηκαν τα κάτωθι βιβλία (όσα γνωρίζω). Το copyright αυτών που εκδόθηκαν από άλλους εκδότες διατηρεί η Ε.Λ.Β.Ε.
Το 2001 εκδόθηκε η «Ποιητική Ανθολογία μελών», έργο συλλογικό, εκδόσεις Αιγαίο.
Το 2005 εκδόθηκε η «Ανθολογία Διηγήματος μελών», έργο συλλογικό, εκδόσεις Αιγαίο - Papier Land.
Το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο «Αθλητισμός και Λογοτεχνία», έργο συλλογικό που προήλθε από Διαγωνισμό, εκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη.
Το 2015 εκδόθηκε το βιβλίο «Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος», εκδόσεις Μέθεξις, Θεσσαλονίκη.
Το 2017 εκδόθηκε το βιβλίο που προήλθε από τον Διαγωνισμό ποίησης και Δοκιμίου, με θέμα: «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ», εκδόσεις Εχέδωρος, Θεσσαλονίκη.
Το 2017 εκδόθηκε η «Ανθολογία πεζού λόγου», έργο συλλογικό, εκδόσεις Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).
Το2019 εκδόθηκε το βιβλίο, το οποίο προήλθε από τον 15ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα ένα απάνθισμα από τον «ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ», ΛΟΓΟΣ Η΄ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ του Κωστή Παλαμά, με την γκραβούρα του Ποιητή στο εξώφυλλο. Εκδόσεις Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).
Το 2020 εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο: «Λόγου Διαδρομες», που προήλθε από τον 16ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Εκδόσεις Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.).
Βιβλιοπαραγωγή ανά έτος
Θεματικές κατηγορίες