Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Ι.
Γεννήθηκε στη Φλώρινα από Έλληνες γονείς, πρόσφυγες δεύτερης γενιάς. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της με άριστα και φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Μπήκε στον χώρο της Λογοτεχνίας με την ποιητική συλλογή «σταγόνες βροχής» το 1986. Εξέδωσε στη συνέχεια τις συλλογές «καταιγίδος άφιξις» (1996), «ην, έστιν, έσται ο λόγος» (2005), «ποιήσεως πλους» (2009), «επί λέξει» (2014), « ...ὣρα ἐνάτη» (2018). Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων. Το 2012 τη συλλογή με τον τίτλο «Βαθιές Ανάσες» και το 2016 τη συλλογή με τίτλο «Μες στης ζωής τα σύνορα». Το 2018 εξέδωσε το μυθιστορηματικό αφιέρωμα «Πάντα στέγει!...». Ανέκδοτη παραμένει η ποιητική συλλογή «τιμῆς ἕνεκεν» και το «Καρδιογραφήματα» (μικροαφηγήσεις σε α’ πρόσωπο).
Για τα ποιήματά της έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού ( Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Ευρώπης, Αμφικτυονία Ελληνισμού, Το Καφενείον των Ιδεών, E.Π.O.K., Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκδοτικό Οίκο «Υδρόγειος», Διεθνές περιοδικό «Κελαινώ», Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης και Έρευνας (EUARCE) κ.ά. )
Τον Ιανουάριο του 2011, η «Αμφικτυονία Ελληνισμού» (Κοινωνικός-Πολιτιστικός φορέας) τής απένειμε Βραβείο Γραμμάτων και Ευποιίας.
Ποιήματά της φιλοξενούνται σε Λογοτεχνικές Ανθολογίες και Λογοτεχνικά περιοδικά. Βιογραφείται στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης, στη Λογοτεχνική Δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007, καθώς και στον 23ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα του Χάρη Πάτση.
Στις 25 Οκτωβρίου 2009, της απονεμήθηκε το Β΄ Διεθνές Βραβείο Ποίησης από την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» της Αργεντινής, για το ποίημά της: Αλεξάνδρου Μεγίστου όραμα ελληνικόν.
Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους Καμπάνη Σαμαρά, Χρυσόστομο Σταμούλη και έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες. Το ποίημά της «Δοξαστικό» μελοποιήθηκε από τον π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη και παρουσιάστηκε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στο Παρίσι, το Πάσχα του 2014, από τη Νεανική Χορωδία του Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς.
Στα ποιήματά της «ομφάλιος λώρος» και «στο παιδί μου» δομήθηκαν χοροθεατρικές παραστάσεις, που παρουσιάστηκαν από τον πολιτιστικό φορέα «εσαεί εν ροή», στο Φεστιβάλ Σύγχρονου χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Κήπου, τον Ιούνιο του 2011 και στο 14ο Φεστιβάλ των Σωματείων Ελλήνων Χορογράφων, τον Μάιο του 2015 αντίστοιχα.
Είναι παντρεμένη με τον Φιλόλογο Κωνσταντίνου Κωνσταντίνο και έχουν τέσσερα παιδιά. Με ευαισθησία εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος,. Είναι μέλος Λογοτεχνικών και Επιστημονικών συλλόγων και δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2020 Λόγου Διαδρομές : 16ος Παγκόσμιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Συγγραφέας Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) Χαρτόδετο
2019 Ρίζες και κλαδιά : Γενεαλογικό δέντρο αδελφών Ιωάννη και Γεωργίου Φωτιάδη Συγγραφέας Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2019 Λογοτεχνικός διαγωνισμός : "Μες στις παινεμένες χώρες, χώρα παινεμένη, γέρνες. Εσένα ήταν ο δρόμος σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση σαν τον δρόμο του ήλιου" Κωστής Παλαμάς Συγγραφέας Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) Χαρτόδετο
2019 Πάντα στέγει!... Συγγραφέας Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2018 Ώρα Ενάτη Συγγραφέας Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2017 Ανθολογία Πεζού Λόγου Συγγραφέας Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) Χαρτόδετο
2016 Μες της ζωής τα σύνορα Συγγραφέας Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Συγγραφέας Μέθεξις Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
2014 Επί λέξει Συγγραφέας Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
2012 Βαθιές ανάσες Συγγραφέας Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
2009 Ποιήσεως πλους Συγγραφέας Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
2005 Ην, έστιν, έσται ο λόγος Συγγραφέας Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2020 Λόγου Διαδρομές : 16ος Παγκόσμιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) Χαρτόδετο
2019 Ρίζες και κλαδιά : Γενεαλογικό δέντρο αδελφών Ιωάννη και Γεωργίου Φωτιάδη Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2019 Λογοτεχνικός διαγωνισμός : "Μες στις παινεμένες χώρες, χώρα παινεμένη, γέρνες. Εσένα ήταν ο δρόμος σε βοριά κι ανατολή, νοτιά και δύση σαν τον δρόμο του ήλιου" Κωστής Παλαμάς Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) Χαρτόδετο
2019 Πάντα στέγει!... Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2018 Ώρα Ενάτη Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2017 Ανθολογία Πεζού Λόγου Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε.) Χαρτόδετο
2016 Μες της ζωής τα σύνορα Φωτιάδου - Κωνσταντίνου, Φωτεινή Χαρτόδετο
2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Μέθεξις Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
2014 Επί λέξει Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
2012 Βαθιές ανάσες Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
2009 Ποιήσεως πλους Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
2005 Ην, έστιν, έσται ο λόγος Ιδιωτική Έκδοση Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα