Μυριβήλης, Στράτης, 1890-1969
Ο Στράτης Μυριβήλης λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ευστράτιου Σταματόπουλου, γεννήθηκε στη Συκαμινέα Λέσβου την 30 Ιουνίου 1890 και πέθανε στην Αθήνα, 19 Ιουλίου 196. Ήταν Έλληνας συγγραφέας, από τους σημαντικότερους πεζογράφους της Γενιάς του '30. Το 1910 εργάστηκε σαν δάσκαλος στο αλληλοδιδακτικό δημοτικό σχολείο του Μανταμάδου, χρονιά κατά την οποία έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα. Δημοσίευε συχνά κείμενά του στο περιοδικό Νεότης της Σμύρνης, κυρίως μικρά λυρικά πεζά και ποιήματα. Το 1911 βραβεύτηκε σε έναν διαγωνισμό διηγήματος που οργάνωσε το περιοδικό, για το διήγημά του Άσπρο Στεφάνι. Σε αυτόν τον διαγωνισμό υπέγραψε για πρώτη φορά με το επώνυμο Μυριβήλης - η ονομασία της πλαγιάς του βουνού πάνω από το πατρικό του σπίτι - ένα επώνυμο που κράτησε για πάντα.

Το 1912 αποφάσισε να συνεχίσει για ανώτατες σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική και τη Νομική σχολή, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν για τα προς το ζην ως συντάκτης στην εφημερίδα Πατρίς. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατατάχθηκε εθελοντικά στο στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από δύο σφαίρες στη μάχη Κιλκίς-Λαχανά.

Με την επιστροφή του από τον πόλεμο, και αφού τιμήθηκε με το Μετάλλιο Βαλκανικών πολέμων επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στη Μυτιλήνη. Συνεργάστηκε με την τοπική εφημερίδα Σάλπιγγα, κρατώντας την καθημερινή στήλη του χρονογραφήματος. Το 1915 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων Κόκκινες Ιστορίες.

Το 1916 συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Λόγος, όργανο του κόμματος των Φιλελευθέρων, όντας ένθερμος οπαδός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στο 4ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους με το βαθμό του δεκανέα και πολέμησε στο μακεδονικό μέτωπο συμμετέχοντας στην πολεμική επιχείρηση της προκάλυψης του Μοναστηρίου. Από αυτήν την εμπειρία του στα χαρακώματα προέκυψε το πασίγνωστο βιβλίο του Η ζωή εν τάφω.

Κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία υπηρέτησε ως λοχίας στο Β' νοσοκομείο διακομιδής στο Εσκι Σεχίρ. Το 1923 εξέδωσε την πρώτη δική του εφημερίδα, την Καμπάνα, όπου πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες «Η Ζωή εν τάφω» (από τις 10 Απριλίου του 1923 έως τις 29 Ιανουαρίου του 1924 σε 42 συνέχειες) η οποία εκδόθηκε σχεδόν αμέσως σε βιβλίο. Το 1925 σταμάτησε την έκδοση της Καμπάνας για να συνεκδώσει μαζί με τον Μυτιληνιό λόγιο Θείελπι Λευκία τη δεύτερη εφημερίδα του, τον Ταχυδρόμο -εφημερίδα που υποστήριζε τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και το Εργατικό κόμμα του. Το Δεκέμβριο του 1931, ύστερα από την επιτυχία και την ενθουσιώδη υποδοχή της δεύτερης έκδοσης της Ζωής εν τάφω, ο συγγραφέας αρχίζει να γράφει στη Μυτιλήνη το μυθιστόρημα Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια κατά παραγγελία της Καθημερινής, όπου και δημοσιεύτηκε από τις 20 Δεκεμβρίου του 1931 ως τις 6 Μαΐου του 1932. Σε βιβλίο εκδόθηκε το 1934. Το 1932 έφυγε από τη Μυτιλήνη μαζί με την οικογένειά του για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα και αφού είχε πάρει την θέση του διευθυντή και αρχισυντάκτη στην εφημερίδα Δημοκρατία, την οποία απόφασισε να εκδώσει το κόμμα του Παπαναστασίου.

Από το καλοκαίρι του 1933, και αφού έφυγε από τη Δημοκρατία, άρχισε τη συνεργασία του με την εφημερίδα Πρωία, συνεργασία η οποία κράτησε ως το 1936. Στην εφημερίδα κράτησε τη στήλη του καθημερινού χρονογραφήματος καθώς και τη στήλη «Διηγήματα της Κυριακής» στην οποία δημοσίευσε πάνω απο 40 διηγήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτέλεσαν τα περιεχόμενα του Πράσινου και του Γαλάζιου βιβλίου.

Από το 1936 και για τα επόμενα 3 χρόνια συνεργάστηκε με την σαφέστατα δεξιά εφημερίδα Η Εθνική. Την ίδια χρονιά, ενστερνίστηκε τις απόψεις και την πολιτική του Ιωάννη Μεταξά και έγινε φανατικός υπέρμαχος του καθεστώτος. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο θεωρήθηκε λάβρος αντικομμουνιστής.

Το 1936 είχε γίνει τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ ενώ το 1938 και για καθαρά βιοποριστικούς λόγους διορίστηκε βιβλιοφύλακας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με το μισθό και το βαθμό τμηματάρχη Β' τάξεως. Από τη θέση αυτή απολύθηκε το 1955 σε ηλικία 65 χρονών με το βαθμό του διευθυντή Α’ τάξεως, έχοντας συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

Τον Απρίλιο του 1940 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο για τη συλλογή διηγημάτων του Το Γαλάζιο Βιβλίο ενώ κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 προσυπέγραψε μαζί με άλλους Έλληνες λογίους την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου με την οποία αφενός μεν καυτηριαζόταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.

Συνεργάστηκε με πάρα πολλές εφημερίδες, όπως η Καθημερινή, η Ακρόπολις, η Απογευματινή, το Ελεύθερο Βήμα, η Ελευθερία και περιοδικά όπως ο Θεατής, η Νέα Εστία, η Ελληνική Δημιουργία, ο Ακρίτας, τα Στρατιωτικά Νέα, ενώ εξέδωσε και το βραχύβιο περιοδικό Καλλιτεχνική Ελλάδα. Επίσης έγραψε και εκφώνησε κείμενα για τις ραδιοφωνικές του εκπομπές όπως «Το χρονικόν της εβδομάδος», «Μιλάμε για την Τέχνη», «Το Λογοτεχνικό Τέταρτο».

Εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1958 (μετά από 6 υποψηφιότητες που απορρίφθηκαν), υπήρξε ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της «Εθνικής Εταιρείας των Λογοτεχνών της Ελλάδος», ιδρυτικό μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Λογοτεχνών» και τιμητικό μέλος του «Διεθνούς Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών». Είχε ακόμα προταθεί από την «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1963.

Το 1959 τού απονεμήθηκε ο Σταυρός του Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄

Πέθανε από βρογχοπνευμονία στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού στις 19 Ιουλίου του 1969, από το 1962 καθηλωμένος στο κρεβάτι από καρκίνο που τον οδήγησε σε φυσικό και πνευματικό μαρασμό. «Ο θεός δεν τον λυπήθηκε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Βενέζης στο περιοδικό Νέα Εστία
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Audiobook, AAC
2023 Η Παναγιά η Γοργόνα : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Audiobook, AAC
2023 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Audiobook, AAC
2021 Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ Συγγραφέας Τα Νέα Χαρτόδετο
2019 Μικρές φωτιές : Ποιήματα και τραγούδια Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2019 Στη χώρα των αγαλμάτων : Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2017 Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ Συγγραφέας Ελεύθερη Σκέψις Χαρτόδετο
2016 Η ζωή εν τάφω : Α΄ έκδοση, Μυτιλήνη 1924 και Β΄ έκδοση, Αθήνα 1930 Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2016 Το δικό μας Πάσχα : Πασχαλινά αφηγήματα Συγγραφέας Νάρκισσος Σκληρόδετο
2014 Η τρέλα και το παράλογο στην ελληνική λογοτεχνία : Από τον Σολωμό μέχρι τις μέρες μας Συγγραφέας Διαπολιτισμός Χαρτόδετο
2013 Στάθης Σταθάς : Αναγνωστικόν Δ΄Δημοτικού Συγγραφέας, Επιμέλεια κειμένου Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
2013 Χριστούγεννα και χιονιάς : Ανθολογία Συγγραφέας Νάρκισσος Σκληρόδετο
2011 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια Συγγραφέας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
2010 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2010 28 Οκτωβρίου 1940: 70 χρόνια μετά Συγγραφέας Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2009 Η κριτική για τον Πέτρο Χάρη Συγγραφέας Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη Χαρτόδετο
2009 Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ού αιώνα Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
2009 Χριστουγεννιάτικες ιστορίες Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2008 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2008 Η ζωή εν τάφω Συγγραφέας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
2006 Τα παγανά Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
2006 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2005 Παιδιά του κόσμου : 15 ιστορίες με παιδιά από σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς Συγγραφέας Επίλογος Χαρτόδετο
2005 Παιδιά του κόσμου : Ανθολογία 20 Ελλήνων λογοτεχνών Συγγραφέας Επίλογος Σκληρόδετο
2001 Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία Συγγραφέας Μεταίχμιο Χαρτόδετο
2000 Ο Βασίλης ο Αρβανίτης Συγγραφέας Εκδόσεις Παπαζήση Χαρτόδετο
1999 Μνήμη του Ηλία Βενέζη : Πέντε χρόνια από τον θάνατό του Συγγραφέας Ευθύνη Χαρτόδετο
1999 Ο Βασίλης ο Αρβανίτης Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
1999 Το μυθιστόρημα των τεσσάρων Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1998 The Mermaid Madonna Συγγραφέας Ευσταθιάδης Group Χαρτόδετο
1998 The Schoolmistress with the Golden Eyes Συγγραφέας Ευσταθιάδης Group Χαρτόδετο
1998 Το τραγούδι της γης Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
1997 Η Παναγιά η γοργόνα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
1997 Ο Αργοναύτης Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1997 Το κόκκινο βιβλίο : Διηγήματα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1996 Το βυσινί βιβλίο : Φυλάκιο βήτα δύο και άλλα διηγήματα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1995 Το γαλάζιο βιβλίο Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1995 Το πράσινο βιβλίο Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1993 Η ζωή εν τάφω : Ιστορίες του πολέμου Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1992 Η Παναγιά η Γοργόνα : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Δερματόδετο
1991 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Δερματόδετο
1991 Η ζωή εν τάφω : Χειρόγραφα που βρέθηκαν μες στο γελιό του λοχία Αντώνη Κωστούλα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1991 Κούλας Πράτσικα έργα και ημέρες Συγγραφέας Ευθύνη Χαρτόδετο
1989 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Δερματόδετο
1979 Η νεοελληνική κριτική για τον Παντελή Πρεβελάκη : Αφιέρωμα στα εβδομηντάχρονά του Συγγραφέας Ευθύνη Χαρτόδετο
1978 Η 28η Οκτωβρίου 1940 : Πανηγυρικοί λόγοι Ακαδημαϊκών Συγγραφέας Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη Χαρτόδετο
Απ' την Ελλάδα : Ταξιδιωτικά Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
Πτερόεντα : Χρονογραφήματα Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
Το λογοτεχνικό τέταρτο Συγγραφέας Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Βιβλιοπωλείον της Εστίας Audiobook, AAC
2023 Η Παναγιά η Γοργόνα : Μυθιστόρημα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Audiobook, AAC
2023 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια : Μυθιστόρημα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Audiobook, AAC
2021 Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ Τα Νέα Χαρτόδετο
2019 Μικρές φωτιές : Ποιήματα και τραγούδια Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2019 Στη χώρα των αγαλμάτων : Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2017 Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ Ελεύθερη Σκέψις Χαρτόδετο
2016 Η ζωή εν τάφω : Α΄ έκδοση, Μυτιλήνη 1924 και Β΄ έκδοση, Αθήνα 1930 Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2016 Το δικό μας Πάσχα : Πασχαλινά αφηγήματα Νάρκισσος Σκληρόδετο
2014 Η τρέλα και το παράλογο στην ελληνική λογοτεχνία : Από τον Σολωμό μέχρι τις μέρες μας Διαπολιτισμός Χαρτόδετο
2013 Στάθης Σταθάς : Αναγνωστικόν Δ΄Δημοτικού Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
2013 Χριστούγεννα και χιονιάς : Ανθολογία Νάρκισσος Σκληρόδετο
2011 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
2010 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2010 28 Οκτωβρίου 1940: 70 χρόνια μετά Η Καθημερινή Χαρτόδετο
2009 Η κριτική για τον Πέτρο Χάρη Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη Χαρτόδετο
2009 Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ού αιώνα Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
2009 Χριστουγεννιάτικες ιστορίες Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2008 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια : Μυθιστόρημα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2008 Η ζωή εν τάφω Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
2006 Τα παγανά Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
2006 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
2005 Παιδιά του κόσμου : 15 ιστορίες με παιδιά από σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς Επίλογος Χαρτόδετο
2005 Παιδιά του κόσμου : Ανθολογία 20 Ελλήνων λογοτεχνών Επίλογος Σκληρόδετο
2001 Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία Μεταίχμιο Χαρτόδετο
2000 Ο Βασίλης ο Αρβανίτης Εκδόσεις Παπαζήση Χαρτόδετο
1999 Μνήμη του Ηλία Βενέζη : Πέντε χρόνια από τον θάνατό του Ευθύνη Χαρτόδετο
1999 Ο Βασίλης ο Αρβανίτης Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
1999 Το μυθιστόρημα των τεσσάρων Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1998 The Mermaid Madonna Ευσταθιάδης Group Χαρτόδετο
1998 The Schoolmistress with the Golden Eyes Ευσταθιάδης Group Χαρτόδετο
1998 Το τραγούδι της γης Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
1997 Η Παναγιά η γοργόνα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
1997 Ο Αργοναύτης Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1997 Το κόκκινο βιβλίο : Διηγήματα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1996 Το βυσινί βιβλίο : Φυλάκιο βήτα δύο και άλλα διηγήματα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1995 Το γαλάζιο βιβλίο Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1995 Το πράσινο βιβλίο Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1993 Η ζωή εν τάφω : Ιστορίες του πολέμου Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1992 Η Παναγιά η Γοργόνα : Μυθιστόρημα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Δερματόδετο
1991 Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια : Μυθιστόρημα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Δερματόδετο
1991 Η ζωή εν τάφω : Χειρόγραφα που βρέθηκαν μες στο γελιό του λοχία Αντώνη Κωστούλα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
1991 Κούλας Πράτσικα έργα και ημέρες Ευθύνη Χαρτόδετο
1989 Η ζωή εν τάφω : Το βιβλίο του πολέμου Βιβλιοπωλείον της Εστίας Δερματόδετο
1979 Η νεοελληνική κριτική για τον Παντελή Πρεβελάκη : Αφιέρωμα στα εβδομηντάχρονά του Ευθύνη Χαρτόδετο
1978 Η 28η Οκτωβρίου 1940 : Πανηγυρικοί λόγοι Ακαδημαϊκών Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη Χαρτόδετο
Απ' την Ελλάδα : Ταξιδιωτικά Βιβλιοπωλείον της Εστίας Σκληρόδετο
Πτερόεντα : Χρονογραφήματα Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
Το λογοτεχνικό τέταρτο Βιβλιοπωλείον της Εστίας Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2013 Στάθης Σταθάς : Αναγνωστικόν Δ΄Δημοτικού Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα