Στη χώρα των αγαλμάτων
Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1759-0
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 228 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στον ανά χείρας τόμο δημοσιεύονται 12 διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία του Μυριβήλη. Ο στόχος εδώ, πάντως, ήταν να δοθούν συγκεντρωμένες χαρακτηριστικές ψηφίδες από την όλη διηγηματική σύνθεση που κατόρθωσε ο συγγραφέας. Και φυσικά να μη λείψει κανένα από τα διηγήματά του που τιμήθηκαν από τον ομόθυμο έπαινο της κριτικής.
Περιγραφή

Στον ανά χείρας τόμο δημοσιεύονται 12 διηγήματα […] από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία του Μυριβήλη: το Πράσινο (1936), το Γαλάζιο (1939), το Κόκκινο (1952), το Βυσσινί (1959). Δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς την ύπαρξη απολύτως αντικειμενικών κριτηρίων στην κατάρτιση ανθολογιών, είτε ποιητική ύλη αφορούν είτε πεζογραφική. Ο στόχος εδώ, πάντως, ήταν να δοθούν συγκεντρωμένες χαρακτηριστικές ψηφίδες από την όλη διηγηματική σύνθεση που κατόρθωσε ο συγγραφέας. Και φυσικά να μη λείψει κανένα από τα διηγήματά του που τιμήθηκαν από τον ομόθυμο έπαινο της κριτικής.

Χωρίς να αδικηθεί κανένα από τα βιβλία του, τα δύο προπολεμικά και τα ισάριθμα μεταπολεμικά, κρίθηκε αναγκαίο και ωφέλιμο να ακουστούν όλες οι λογοτεχνικά ισχυρές φωνές που, αδιάσπαστες και με αρμονική τη συλλειτουργία τους, συγκρότησαν τον ξεχωριστό λόγο του. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να απουσιάζει ο (πρωτοποριακά) αντιπολεμικός Μυριβήλης, ο θεολογών, ο ερωτικός, ο λυρικός, ο βαθύς γνώστης και επίμονος διάκονος της παραδοσιακής ποίησης (για παράδειγμα με τη χρήση από ήρωές του δεκαπεντασύλλαβων δίστιχων), ο χιουμορίστας, ο Λέσβιος βέβαια, χωρίς πια την αναίτια έτσι κι αλλιώς απειλή της επίκρισής του ως ηθογράφου. 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Ο Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε το 1890 στη Σκαμιά Λέσβου. Ευθύς μετά την αποπεράτωση των εγκύκλιων σπουδών του (1909) θα αρχίσει να δημοσιεύει τα πρώτα λογοτεχνικά κείμενά του σε έντυπα του νησιού. Το 1912 εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή αρχικά και στη Νομική αργότερα, χωρίς ποτέ να πάρει το πτυχίο, λόγω της συμμετοχής του στους αλλεπάλληλους πολέμους που διεξάγει η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια. Το 1923, μετά από δέκα χρόνια πολέμου, επιστρέφει στη Μυτιλήνη, όπου εκδίδει την εφημερίδα Καμπάνα, στην οποία θα δημοσιευτεί σε 42 συνέχειες Η ζωή εν τάφω. Το 1932 εγκαθίσταται μονίμως με την οικογένεια του στην Αθήνα. Το 1958 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πεθαίνει στις 19 Ιουλίου 1969.

Ο Στράτης Μυριβήλης, ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ’30, μας έδωσε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας του εικοστού αιώνα.


Add: 2019-10-15 08:36:18 - Upd: 2021-09-27 16:22:44