Εσπίριτου, Θεόδωρος
Ο Θεόδωρος Εσπίριτου είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής της Ευγενίας Χατζίκου. Παρακολούθησε εργαστήρια του Τρίτου Θεάτρου στην Ιταλία και συμμετείχε στα σεμινάρια των διεθνών θεατρικών ομάδων ODIN, FARFA και του R. CHIESLAC, ηθοποιού του Γκροτόφσκι.
Έχει σκηνοθετήσει μέχρι τώρα 39 παραστάσεις και 9 δρώμενα και αναλόγια, στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Πάτρας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννίνων και σε ανεξάρτητες ομάδες.
Παραστάσεις του έχουν παρουσιαστε στο Εθνικό Θέατρο, στη β΄ Biennale Θεσσαλονίκης, στη «Θεατρική Άνοιξη» στο πλαίσιο της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Κολλέγιο Αθηνών, στο φεστιβάλ της Διεθνούς Θεατρικής Συνάντησης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου, στην Ιταλία, στη F.Y.R.O.M., στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στη Ρουμανία.
Από το 1994 ως το 2000 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και εισηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος, πανελλήνιας εμβέλειας, «Ιούλιος, μήνας θεατρικής εκπαίδευσης στα Χανιά» του Πολιτισμικού Νότου.
Ίδρυσε το Studio Θεατρικών Ερευνών και το επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού «Θέατρο του Μαρτίου».
Στο θέατρο παρουσιάστηκαν τα έργα του, «Inferno, εικόνες μιας έκθεσης», και -με μορφή αναλογίου- «Ηλέκτρα, το τέλος της παράστασης», «Delirium tremens» και «Η σχεδία της Μέδουσας». Με μορφή μουσικού αναλογίου παρουσιάστηκε «Η μικρή σειρήνα» σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου.
Συνεργάστηκε για τον σχεδιασμό φωτισμού, με το μουσικό σχήμα ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών και στο φεστιβάλ της Πέτρας, στην Πετρούπολη.
Έχει παραδώσει σεμινάρια θεάτρου σε ομάδες Ελλήνων και ξένων στην Αθήνα, στη Νέα Μάκρη, στο Κομμένο Άρτας, στα Χανιά, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στη Χάλκη. Για την παράδοση σεμιναρίων έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τις Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιδιωτικούς φορείς.
Ως καθηγητής Υποκριτικής και Σωματικού Θεάτρου, έχει συνεργαστεί από το 1993 μέχρι σήμερα, με το Τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου του δημοσίου ΙΕΚ Αμαρουσίου, με το τμήμα Β.Α. in Performing Arts του Athens Metropolitan College του εκπαιδευτικού οργανισμού ΑΚΜΗ σε συνεργασία με το Queen Margaret University του Εδιμβούργου, με το Εργαστήρι Υποκριτικής «Άκης Δαβής», με τις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης «Αρχή» της Νέλλης Καρρά, «Πρόβα» της Μαίρης Ραζή, με το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας-Ανώτερη Δραματική Σχολή του Γιώργου Κιμούλη, με την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη, με την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και με το Acting Anatomy Studio της Ρούλας Πατεράκη.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Στο Ακρωτήριο της Κασσάνδρας Συγγραφέας Εκδόσεις ΟΤΑΝ Χαρτόδετο
2020 Το Παιχνίδι της Άγρας Συγγραφέας Κίχλη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2024 Στο Ακρωτήριο της Κασσάνδρας Εκδόσεις ΟΤΑΝ Χαρτόδετο
2020 Το Παιχνίδι της Άγρας Κίχλη Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα