Βάντζος, Κώστας
Μαθήτευσε στη Σχολή του Καρόλου Κουν και δούλεψε με το Θέατρο Τέχνης (1976-1980), σε κλασικές τραγωδίες, κωμωδίες και έργα από την παγκόσμια δραματουργία.
Από το 1980 έως το 1986 έζησε στην Ν. Υόρκη, που θεωρεί δεύτερο σπίτι του. Εκεί παρακολούθησε τις συναντήσεις και δραστηριότητες του Actors studio του Lee Strasberg (1981-’82), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts), 1982-’84, στην Παραγωγή - Σκηνοθεσία Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY/ Hunter College), με δασκάλους: τον Marvin Seiger, τον Arthur Miller, τον Robert Lewis, την Vera Moury Roberts κ.ά.
Συνεργάστηκε με τους: Bob Wilson, Eugenio Barba, Taryn Simon, Marvin Seiger κά.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής (1981- ’85) του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ν. Υόρκης, που σκηνοθέτησε μια σειρά κυρίως Νεοελληνικών έργων, ενώ η σχέση του με την πόλη παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα (1988, ‘91, ‘92, ‘99, 2004, ‘16, ‘17…) μέσω καλλιτεχνικών δημιουργιών και δραστηριοτήτων.
Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περισσότερα από 70 θεατρικά έργα, ενώ έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός σε 17 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, 7 ντοκιμαντέρ, 28 τηλεοπτικές σειρές και δεκάδες διαφημίσεις.
Ακόμη έχει εργαστεί για την Εκπαίδευση του Ηθοποιού σε Πανεπιστήμια, Κολέγια, Δραματικές Σχολές, Θέατρα, Πολιτιστικά Κέντρα κά.
Διετέλεσε Programme Leader στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, για τα προγράμματα “BA in Performing Arts” και “BA in Dance Performance'' (2009-’13), σε συνεργασίες με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια QMU και UEL και Τομεάρχης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (2008-’15), στα Τμήματα Υποκριτικής, Χορού και Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας.
Έχει ασχοληθεί με την οργάνωση, παρουσίαση και τον συντονισμό αφιερωμάτων και θεματικών εκδηλώσεων, για τον Εουτζένιο Μπάρμπα -Odin Teatret, Κάρμεν Ρουγγέρη, Marvin Seiger κ.ά, ενώ έχει οργανώσει και διδάξει ο ίδιος δεκάδες σεμινάρια και workshops, με θέματα από το Αρχαίο Δράμα έως το Πρωτοποριακό Θέατρο.
Τέλος, έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά, μια σειρά βιβλίων του Eugenio Barba, της Roberta Carreri και της Gail Holst Warhaft, ενώ άρθρα του και κείμενά του έχουν εμφανιστεί στα περιοδικά, Πέλοπας, Δρώμενα, Οδός Πανός, Πολιτιστική Έκφραση κ.ά.
Είναι μέλος των: ΣΕΗ-ΤΑΣΕΗ, ΕΕΣ, ΔΙΟΝΥΣΟ, ΟΣΔΕΛ.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2022 Επικίνδυνες Φωνές : Γυναικεία μοιρολόγια και ελληνική λογοτεχνία Μετάφραση Εκδόσεις Δωδώνη Χαρτόδετο
2021 Ίχνη : On Training and Performance Μετάφραση Dian Χαρτόδετο
2019 Κάψε το Σπίτι : Για τη Σκηνοθεσία και τη Δραματουργία Μετάφραση Εκδόσεις Δωδώνη Χαρτόδετο
2018 Τα Πλωτά Νησιά - Πέρα απ' τα Πλωτά Νησιά Μετάφραση Εκδόσεις Δωδώνη Χαρτόδετο
1982 Τα Πλωτά Νησιά Μετάφραση Ανδρομέδα Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2022 Επικίνδυνες Φωνές : Γυναικεία μοιρολόγια και ελληνική λογοτεχνία Εκδόσεις Δωδώνη Χαρτόδετο
2021 Ίχνη : On Training and Performance Dian Χαρτόδετο
2019 Κάψε το Σπίτι : Για τη Σκηνοθεσία και τη Δραματουργία Εκδόσεις Δωδώνη Χαρτόδετο
2018 Τα Πλωτά Νησιά - Πέρα απ' τα Πλωτά Νησιά Εκδόσεις Δωδώνη Χαρτόδετο
1982 Τα Πλωτά Νησιά Ανδρομέδα Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα