Πλήρες λογιστικό σχέδιο (ΕΛΠ-ΣΛΟΤ)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-209-059-6
Astbooks, Αιγάλεω, 9/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 1/3/2025
€ 55.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 922 σελ.
Περιγραφή
Η νέα επικαιροποιημένη έκδοση της Astbooks «Πλήρες Λογιστικό Σχέδιο (ΕΛΠ – ΣΛΟΤ)» περιλαμβάνει περισσότερα από 600 παραδείγματα τα πε-ρισσότερα των οποίων βασίζονται σε γνωμοδοτήσεις του ΣΛΟΤ με λογι-στικές εγγραφές και τα αντίστοιχα καθολικά («ταυ») των λογαριασμών, καθώς και λογιστικό σχέδιο η ανάπτυξη του οποίου υπερβαίνει τους 2.700 λογαριασμούς καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της λογι-στικής παρακολούθησης μιας οντότητας.
Δεδομένου ότι με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) ενοποιήθη-καν, συμπληρώθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν οι λογιστικοί κανόνες της χώ-ρας, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό λογιστικό-ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και τις λοιπές υποκείμενος οντότητες, η επιστη-μονική ομάδα της Astbooks, επέλεξε η παρούσα έκδοση να διαρθρωθεί α-ποκλειστικά βάσει των ΕΛΠ όσον αφορά το λογιστικό σχέδιο δίχως να το προσαρμόζει στο ΕΓΛΣ καθώς έκρινε ότι το προτεινόμενο λογιστικό σχέδιο του νόμου ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες απλοποίησης, που εισάγει ο νόμος, παρακολούθησης του λογιστικού συστήματος και σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
Το παρόν βιβλίο περιλαμβάνει έξι μέρη. Συγκεκριμένα:

Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται γενικές αρχές και έννοιες της λο-γιστικής. Αρχικά το νομικό πλαίσιο που διέπει τα ΕΛΠ. Στη συνέχεια, ανα-λύονται χρήσιμα θέματα σχετικά με:
•    Τις κατηγορίες των οντοτήτων (κριτήρια μεγέθους, κατάταξη, μ.ο. ερ-γαζομένων, κύκλος εργασιών)
•    Τις θεμελιώδεις αρχές σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστά-σεων (αρχή του δεδουλευμένου και της συνέχισης της δραστηριότη-τας) καθώς και το χρόνο δημοσίευσής τους ανά νομική μορφή κάθε οντότητας
•    Την παρακολούθηση Λογιστικής / Φορολογικής Βάσης (προσωρινές / μόνιμες διαφορές)
•    Την λειτουργία και τις έννοιες του λογιστικού συστήματος (διπλογρα-φικό/απλογραφικό σύστημα, χρεοπίστωση, ενεργητικό/παθητικό, κα-θαρή θέση)
•    Τα λογιστικά αρχεία, κατηγορίες, έννοιες (ημερολόγιο, καθολικό, ισο-ζύγιο κλπ.) καθώς και χρόνο ενημέρωσής τους
•    Τις λογιστικές πολιτικές και παρέκκλιση από αυτές
•    Το προσάρτημα και το περιεχόμενό του

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, περιλαμβάνεται η ανάλυση του σχεδί-ου λογαριασμών και ανάπτυξή του ανά ομάδα σε δευτεροβάθμιους, τριτο-βάθμιους και τεταρτοβάθμιους λογαριασμούς, σύμφωνα με την πρόταση του Παραρτήματος Γ του ν.4308/2014. Ενδεικτικά ανά ομάδα:

•    Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιου-σιακά στοιχεία
Έννοια των παγίων, αρχική και μεταγενέστερη επιμέτρηση, προσαρ-μογή αξιών (αποσβέσεις/απομειώσεις), φορολογικές αποσβέσεις, ε-πιμέτρηση στην εύλογη αξία, χρηματοδοτική/λειτουργική μίσθωση (εκ-μισθωτής/μισθωτής), παύση αναγνώρισης παγίων.

•    Ομάδα 2: Αποθέματα
Έννοια των αποθεμάτων, αρχική και μεταγενέστερη επιμέτρηση, φυ-σική απογραφή, μέθοδοι προσδιορισμού κόστους κτήσης (FIFO, λια-νικής τιμής, Μέσου Σταθμικού Κόστους κ.λπ.),επιμέτρηση στην εύλο-γη αξία, απομείωση. Επιπλέον ενδοκοινοτικές αποκτήσεις.

•    Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία
Έννοια χρηματοοικονομικών στοιχείων, αρχική και μεταγενέστερη ε-πιμέτρηση, απομείωση, αναστροφή απομείωσης, παύση αναγνώρι-σης, επιμέτρηση στην εύλογη αξία, αναβαλλόμενη φορολογία.

•    Ομάδα 4: Καθαρή θέση
Έννοια της καθαρής θέσης, αρχική και μεταγενέστερη επιμέτρηση στοιχείων της καθαρής θέσης, επιμέτρηση στην εύλογη αξία, συγχω-νεύσεις, μετατροπές, αύξηση/μείωση μετοχικού κεφαλαίου, διάθεση κερδών κ.λπ.

•    Ομάδα 5: Υποχρεώσεις
Έννοια υποχρεώσεων, χρηματοοικονομικές και μη χρηματοοικονομι-κές, βραχυπρόθεσμες / μακροπρόθεσμες, αρχική και μεταγενέστερη επιμέτρηση, επιμέτρηση στην εύλογη αξία, παύση αναγνώρισης, προ-βλέψεις (επιμέτρηση, παροχές σε εργαζόμενους). Επιπλέον, τραπεζι-κά δάνεια, Φ.Π.Α., επιχορηγήσεις (λογιστική / φορολογική αντιμετώ-πιση), αναβαλλόμενη φορολογία.

•    Ομάδα 6: Έξοδα και ζημιές
Έννοια των εξόδων. Συγκεκριμένα μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα, αποσβέσεις, ζημίες επιμέτρησης, φόρος εισοδήματος.

•    Ομάδα 7: Έσοδα και κέρδη
Έννοια εσόδων και κερδών, επιμέτρηση. Συγκεκριμένα, πωλήσεις, ενδοκοινοτικές παραδόσεις, έσοδα από ενοίκια, έσοδα από βραχυ-χρόνια μίσθωση, πιστωτικοί τόκοι, συμμετοχές, κέρδη από επιμέτρη-ση.

•    Ομάδα 8: Ιδιοπαραγωγή, υποκαταστήματα και αποτελέσματα πε-ριόδου
Έννοιες ιδιοπαραγωγής περιουσιακών στοιχείων, κέρδους και ζημίας.

•    Ομάδα 0: Λογαριασμοί τάξεως (προαιρετική)
Περιλαμβάνονται οι πληροφοριακοί λογαριασμοί τάξεως όπως προ-βλεπόταν από το ΕΓΛΣ, η χρήση των οποίων είναι προαιρετική.

Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνεται πλήρης πρακτική εφαρμογή κλεισίμα-τος χρήσης και σύνταξης ισολογισμού με αναβαλλόμενη φορολογία και εξειδικευμένα λογιστικά ζητήματα (επιμέτρηση στην εύλογη αξία, αποζημιώ-σεις εξόδου προσωπικού από την υπηρεσία, επιχορηγήσεις κ.λπ.). Η εφαρ-μογή περιλαμβάνει ισοζύγια και εγγραφές κλεισίματος.

Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνεται προτεινόμενο σχέδιο λογαριασμών από την επιστημονική ομάδα της Astbooks, βασισμένο εξ ολοκλήρου στην πρόταση του Παραρτήματος Γ του νόμου. Σε κάθε περίπτω-ση το προτεινόμενο λογιστικό σχέδιο μπορεί να διαμορφωθεί με τις εκάστοτε ανάγκες της οντότητας.

Στο πέμπτο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται όλα τα υποδείγματα των ατομικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων (κατάσταση αποτελε-σμάτων, ισολογισμός, κατάσταση μεταβολών καθαρής θέσης και κατάσταση χρηματοροών)

Στο έκτο μέρος περιλαμβάνεται η σύνδεση των κονδυλίων των ατομι-κών χρηματοοικονομικών καταστάσεων με τους αντίστοιχους λογαρια-σμούς του λογιστικού σχεδίου σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.



Add: 2023-08-11 12:53:45 - Upd: 2023-12-06 10:20:24