Φορολογικό δίκαιο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-562-117-9
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 5/2013
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 70.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
800 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα έκδοση, ενημερωμένη έως και τον Απρίλιο 2013 αποτελεί την τέταρτη έκδοση του εγχειριδίου του Φορολογικού Δικαίου, η οποία κατέστη αναγκαία δεδομένων των πέντε χρόνων από την Γ΄ έκδοση του Φορολογικού Δικαίου.
Το Φορολογικό Δίκαιο σε αυτή τη Δ΄ έκδοση ακολουθεί τη δομή των προηγούμενων εκδόσεων. Περιλαμβάνει έξι κεφάλαια (Έννοια και διακρίσεις των φόρων, Συνταγματική βάση και όρια της φορολογικής εξουσίας, Το ελληνικό φορολογικό σύστημα, Διεθνές και Ευρωπαϊκό Φορολογικό Δίκαιο, Η διοικητική φορολογική διαδικασία και η Δικαστική προστασία στις φορολογικές διαφορές), κάθε ένα από τα οποία διαιρείται σε επιμέρους Τμήματα.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη έκδοση επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό δίκαιο, τόσο το ουσιαστικό όσο και το διαδικαστικό - δικονομικό. [...] Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και επήλθαν με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του Ν 2238/1994 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος). Σημαντικές αλλαγές επήλθαν και στα λοιπά φορολογικά αντικείμενα, όπως κυρίως στη φορολογία εισοδήματος από εκμετάλλευση πλοίων, στη φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας, στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κτήσης κερδών από τυχερά παίγνια, στο ΦΠΑ, στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, στο φόρο αυτόματου υπερτιμήματος. Παράλληλα επιβλήθηκαν νέες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σημαντικές τροποποιήσεις επήλθαν και στη Διοικητική Φορολογική Διαδικασία και κυρίως στην οργάνωση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και τη διεξαγωγή των φορολογικών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό οι σημαντικότερες αλλαγές παρατηρούνται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με την ίδρυση νέων ελεγκτικών οργάνων και την ανακατανομή της ελεγκτικής αρμοδιότητας μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και την ανάθεση ελεγκτικού έργου και σε ιδιωτικούς φορείς και στην έκταση της ελεγκτικής εξουσίας τους, όπως η επέκταση της υποχρέωσης τρίτων προς παροχή πληροφοριών και η θέσπιση έμμεσων τεχνικών ελέγχου, καθώς και στις νομικές εγγυήσεις που παρέχονται στους φορολογούμενους κατά το στάδιο των φορολογικών ελέγχων και αφορούν κυρίως στους περιορισμούς του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου.
[...] Τέλος, το Φορολογικό Δίκαιο εμπλουτίσθηκε με την πλούσια νομολογία των εθνικών διοικητικών δικαστηρίων, αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους φορολογικούς περιορισμούς στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. To έργο περιλαμβάνει αναλυτικό αλφαβητικό ευρετήριο το οποίο βοηθάει τον αναγνώστη στην αναζήτηση του θέματος που κάθε φορά τον απασχολεί, καθώς και πλούσια ανανεωμένη βιβλιογραφία.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
ΤΜΗΜΑ Ι - Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ - ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Ι - Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ - Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΙIΙ - Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ IV - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
§5 - Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ Ι - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ TOY ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Υποτμήμα Ι - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Υποτμήμα ΙΙ - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΔΩΡΕΩΝ, ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΛΑΧΕΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΤΜΗΜΑ Ι - ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ - ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε
Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΤΜΗΜΑ Ι - ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ - Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ - ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
ΤΜΗΜΑ IV - Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ V - Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΤΜΗΜΑ Ι - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΙ - Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ - Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΤΜΗΜΑ IV - Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
ΤΜΗΜΑ V - Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2024-04-03 12:19:56