Καραμπελιάς, Γιώργος Κ., 1946
Ο Γιώργος Καραμπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967 ήταν φοιτητής της Ιατρικής και από το 1967 σπούδασε Οικονομία στο Παρίσι. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων, Χριστίνα Σταματοπούλου.
Από το 1979 έως το 1993, εξέδιδε το περιοδικό Ρήξη, ενώ συμμετείχε στην ίδρυση του κυπριακού περιοδικού Αυτοδιάθεση. Το 1980, μαζί με φίλους, δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από το 1995, είναι εκδότης του διμηνιαίου περιοδικού Άρδην και το 2006 εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα Ρήξη (2006-2023). Συμμετέχει στην «Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού» που από το 2011 εκδίδει το περιοδικό νέος Λόγιος Ερμής.
Μετά το 1989, οι ιδεολογικές του αναζητήσεις αλλά και οι ιστορικές εξελίξεις τον οδηγούν στην αναγνώριση της προτεραιότητας του «ελληνικού δρόμου» σύνθεσης ατομικού και συλλογικού, ως απάντηση στα αδιέξοδα του κολεκτιβισμού και του ατομικισμού καθώς και στην κατανόηση του ρόλου της ορθοδοξίας στη διαμόρφωση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας.
Μέχρι τη δεκαετία του 1990 τα βιβλία και οι μελέτες του αφορούν κατ’ εξοχήν την οικονομία, την οικονομική ιστορία και την πολιτική. [Η μελέτη του στην Οικονομική Σχολή των Παρισίων εκδόθηκε με τον τίτλο Κράτος και Κοινωνία στη Μεταπολίτευση από τις εκδόσεις Εξάντας, το 1991.] Ωστόσο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, εξαιτίας της εντεινόμενης διαμάχης σχετικά με τη φύση του νεότερου ελληνισμού, στράφηκε συστηματικά στη μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με αφετηρία το έργο του, 1922, Δοκίμιο για τη νεοελληνική ιδεολογία το 2002 – έκτοτε δε ακολούθησαν δεκάδες σχετικά βιβλία και μελέτες. Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζει να συγγράφει βιβλία πολιτικής και φιλοσοφίας και να διευθύνει τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.



τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας : Σταθμοί και οδοδείκτες της ελληνικής διαχρονίας Συγγραφέας Εναλλακτικές Εκδόσεις Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 25 μαθήματα ελληνικής ιστορίας : Σταθμοί και οδοδείκτες της ελληνικής διαχρονίας Εναλλακτικές Εκδόσεις Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα