φον Χούμπολντ, Αλεξάντερ, 1769 - 1859
Ο Αλεξάντερ φον Χούμπολντ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1769 και πέθανε στις 6 Μαΐου του 1859 στο Βερολίνο.
Ο Χούμπολντ υπήρξε σημαντικός φυσιοδίφης και εξερευνητής και ήταν ο νεότερος αδερφός του φιλοσόφου, διπλωμάτη και γλωσσολόγου Βίλχελμ φον Χούμπολντ. Πατέρας του ήταν ο Αλεξάντερ Γκέοργκ φον Χούμπολντ, ο οποίος ήταν ταγματάρχης στον πρωσικό στρατό και ανήκε σε εξέχουσα Πομερανική οικογένεια. Παντρεύτηκε την εξαιρετικά πλούσια Μαρία Ελισάβετ φον Κόλομπ, χήρα του βαρόνου φον Χολβέντε.
Οι σπουδές του ήταν ευρείας κλίμακας, χρηματοοικονομικά, εμπόριο και ξένες γλώσσες, γεωλογία, ανατομία και αστρονομία, ενώ είχε εισχωρήσει από νωρίς στον διάσημο κύκλο της Βαϊμάρης, που τον αποτελούσαν εκτός από τον ίδιο, οι Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, Φρίντριχ Σίερ και ο αδερφός του Βίλχελμ. Όλες αυτές οι συνιστώσες τον επηρέασαν βαθιά στον τρόπο σκέψης του, ενώ η δίψα του για γνώση υπήρξε ανεξάντλητη.
Ο ανήσυχος Χούμπολντ μεταξύ του 1799 και του 1804 θα πραγματοποιήσει το όραμά του και θα ταξιδέψει συστηματικά στην Λατινική Αμερική, εξερευνώντας και περιγράφοντάς την για πρώτη φορά με επιστημονικό τρόπο. Το πάθος του Χούμπολντ για τα ταξίδια σε συνδυασμό με τη διευρυμένη του παιδεία και το προσωπικό του ταλέντο θα τον καταστήσουν ως έναν από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς επιστήμονες-εξερευνητές του καιρού του.
Το πολυσχιδές έργο του παραμένει εξαιρετικά σημαντικό για επιστήμες, όπως είναι η ιατρική, η ζωολογία, η βοτανική, η γεωγραφία, η γλωσσολογία και όχι μόνο, μέχρι και στις μέρες μας.

τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 Ταξίδι στις Ισημερινές περιοχές της νέας Ηπείρου Συγγραφέας Στοχαστής Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2023 Ταξίδι στις Ισημερινές περιοχές της νέας Ηπείρου Στοχαστής Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα