Ξανθόπουλος, Θεμιστοκλής Σ. 1936 - 2021
Γιος του Σπύρου Ξανθόπουλου και της Ελένης Σισίνη. Από την πλευρά της μητέρας του καταγόταν από παλαιά οικογένεια πολιτικών της Γαστούνης και εγγονός του Γεωργίου Σισίνη, δημάρχου Ήλιδας, καθώς και δισέγγονος του Νικολάου Σισίνη, βουλευτή. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Βαρβάκειο Σχολή και σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ, του οποίου αναγορεύθηκε διδάκτορας.

Το 1965 εξελέγη υφηγητής της Υδραυλικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία έκτακτος και τακτικός καθηγητής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1975. Το ίδιο εξελέγη τακτικός καθηγητής Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων στη σχολή πολιτικών μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2004 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Την περίοδο 1997 - 2003 διετέλεσε πρύτανης του Ε.Μ.Π. ενώ τις περιόδους 1981 - 1983 και 1995 - 1997 πρόεδρος της σχολής πολιτικών μηχανικών.

Την περίοδο 1989 - 1993 χρημάτισε Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ. Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των δημοσίων έργων στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε[6] μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009.

Απεβίωσε τις 2 Σεπτεμβρίου 2021 από πνιγμό, ενώ κολυμπούσε κοντά στο Σούνιο.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2017 Ρέκβιεμ με κρεσέντο; : Homo Sapiens, ο τελευταίος του γένους των ανθρώπων Συγγραφέας Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
2007 Βαρβάκειος πρότυπος σχολή : Η εποχή των αρίστων Συγγραφέας Κάκτος Σκληρόδετο
2005 Ελληνική παιδεία : Δοκίμιο εξορθολογισμού και ανασυγκρότησης Συγγραφέας Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2017 Ρέκβιεμ με κρεσέντο; : Homo Sapiens, ο τελευταίος του γένους των ανθρώπων Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
2007 Βαρβάκειος πρότυπος σχολή : Η εποχή των αρίστων Κάκτος Σκληρόδετο
2005 Ελληνική παιδεία : Δοκίμιο εξορθολογισμού και ανασυγκρότησης Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός Σκληρόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα