Βασκαντήρα, Μάρθα
Η Μάρθα Βασκαντήρα γεννήθηκε το 1977 στην Πάτρα. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με το θέατρο και τη μουσική. Έχει μακρινή συγγένεια με τον ποιητή Μιλτιάδη Μαλακάση.
Στα γράμματα εμφανίσθηκε το έτος 1996 με την δημοσίευση ποιημάτων σε λογοτεχνικά περιοδικά. Συνολικά έχουν εκδοθεί εννιά βιβλία της. Ποιήματα της επίσης έχουν δραματοποιηθεί σε παραστάσεις από θεατρικές ομάδες στην Αθήνα και στην Πάτρα. Άλλα έχουν μελοποιηθεί και έχουν γίνει τραγούδια.
Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς θεάτρου, τραγουδιού και ποίησης.Είναι μέλος της ''Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών'', του'' Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών και ειδική γραμματέας της'' Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας'. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις στα πλαίσια των ''Φιλολογικών Βραδινών'' της ''Εταιρείας Λογοτεχνών. Ν. Δυτικής Ελλάδος'' αλλά και σε άλλα βήματα Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας'' Δυτικής Ελλάδος.
Συνεργάστηκε με εφημερίδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. Για τα 25 χρόνια προσφοράς της στον Πολιτισμό βραβεύτηκε από τον «Φάρο Έλληνοουκρανικής φιλίας». Το 2020 & 2021 ανέλαβε την Συγγραφή και σκηνοθεσία του θεατρικού μέρους, δυο χορό-θεατρικών έργων για την σχολή χορού tango,’’ Εμμέλεια’’ στην Πάτρα. Ποιήματα της έχουν δημοσιευθεί στο Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021 από τις εκδόσεις ‘’Κέφαλος’’ και στον τόμο της ‘’Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς 2022’’. Επίσης κάποια έχουν μεταφραστεί και συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικά ποιητικά έργα στο εξωτερικό. Ποιήματα της έχει απαγγείλει ο σπουδαίος και δημοφιλής ηθοποιός Γιώργος Σουξές. Τα ποιήματα αυτά έχουν ανέβει στο διαδίκτυο. Συμμετείχε σε συμπόσιο ποίησης που διοργάνωσε το Munir Mezyed Foundation for Arts &culture στη Ρουμανία . Επιτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα και η ΕΕΛ, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών’’ με θέμα ‘’Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του 21’’ που αφορά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Βιβλία της έχουν προβληθεί σε Πανελλήνιες εκθέσεις βιβλίων και Φεστιβάλ. Είναι μέλος της UNESCO της Ελλάδος.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2021 Δούρειος ίππος Συγγραφέας Εκδόσεις Κούρος Χαρτόδετο
2021 Ειρήνη Συγγραφέας Εκδόσεις Κούρος Χαρτόδετο
2021 Η Ροδακινιά και η Νεράιδα Συγγραφέας Εκδόσεις Κούρος Χαρτόδετο
2019 Ο Άγιος Βασίλης των πάγων Συγγραφέας Γραφικές Τέχνες Κούλης Πέτρος Χαρτόδετο
2017 Απολογισμός Συγγραφέας Παύλος Κούλης Ψηφιακές Εκτυπώσεις Χαρτόδετο
2011 Καλή σας νύχτα Συγγραφέας Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2011 Γραφής έργα Συγγραφέας Ωρίωνας Χαρτόδετο
2002 Οι νεανικοί μου στοχασμοί Συγγραφέας Περί Τεχνών Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2021 Δούρειος ίππος Εκδόσεις Κούρος Χαρτόδετο
2021 Ειρήνη Εκδόσεις Κούρος Χαρτόδετο
2021 Η Ροδακινιά και η Νεράιδα Εκδόσεις Κούρος Χαρτόδετο
2019 Ο Άγιος Βασίλης των πάγων Γραφικές Τέχνες Κούλης Πέτρος Χαρτόδετο
2017 Απολογισμός Παύλος Κούλης Ψηφιακές Εκτυπώσεις Χαρτόδετο
2011 Καλή σας νύχτα Γαβριηλίδης Χαρτόδετο
2011 Γραφής έργα Ωρίωνας Χαρτόδετο
2002 Οι νεανικοί μου στοχασμοί Περί Τεχνών Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα