Βανίδης, Γιάννης Δ.
Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1944 και από το 1969 ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Μετά την αποφοίτησή του από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Αρρένων Κοζάνης εργάστηκε αρχικά ως τεχνικός γραφέας στο εργοτάξιο αζωτούχων λιπασμάτων Πτολεμαϊδας, ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα (Αθήνα, Σιάτιστα, Καστοριά) και στη συνέχεια ως διοικητικό στέλεχος κυρίως σε ξένες τράπεζες, σε επιχειρήσεις πληροφορικής και στην κλωστοϋφαντουργία.

Από το 1995 απασχολείται και ως σύμβουλος ασφαλειών και επενδύσεων. Ως αυτοδίδακτος φωτογράφος παρουσίασε το έργο του σε τρεις ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Από το 1976 και για τρία χρόνια ήταν επιμελητής ύλης του μηνιαίου περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και την ίδια περίοδο δημοσίευσε δύο μονογραφίες για το Ιστορικό Αρχείο Κοζάνης και το βιβλιοθηκάριο Νίκο Δελιαλή στα περιοδικά ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ και ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ. Το 1979 ίδρυσε την πρώτη γκαλερί φωτογραφίας στην Ελλάδα, τη ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 1980 και επίσης συνιδρυτής του ΠΑΡΑΛΛΑΞΙΣ Συνδέσμου για την Προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας το 1975 και του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ το 1978.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία εκτός εμπορίου: το ΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ με 14 κείμενά του στο γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης και οκτώ ζωγραφιές του πατέρα του λαϊκού ζωγράφου Δημητρίου (Μπήτια) Ι. Βανίδη, το 2006 και το ΚΑΘΕΤΑ ΤΟΠΙΑ, λεύκωμα με 66 έγχρωμες φωτογραφίες του απ’ όλη την Ελλάδα το 2007. Είναι παντρεμένος από το 1977 με την (Σταμα)Τία Βαβατσιούλα και έχει μία κόρη τη (Στε)Λίνα και ένα γιο το Γιώργο.
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2011 Επτά συγγραφείς : Στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης Συγγραφέας Κουζιάκη - Παπαγγέλη, Θεοδώρα Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2011 Επτά συγγραφείς : Στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης Κουζιάκη - Παπαγγέλη, Θεοδώρα Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα