Kurkow, Andrej
Κούρκοφ, Αντρέι
Ο Αντρέι Κούρκοφ, γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη το 1961, ζει στο Κίεβο από την παιδική του ηλικία και γράφει στα ρωσικά. Σπούδασε ξένες γλώσσες (μιλά 11 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ιαπωνικά), ήταν συντάκτης εφημερίδων και, κατά τη στρατιωτική του θητεία, δεσμοφύλακας και έγραψε πολλά σενάρια. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Ουκρανίας και είναι υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Booker 2023 με τον Jimi Hendrix Live in Lviv. Τα έργα του Andrej Kurkow έχουν δημοσιευτεί σε 42 γλώσσες. 
Το 1994 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Heinrich Böll για ιστορία του και την ίδια χρονιά μυθιστόρημά του τέθηκε υποψήφιο για το Ρωσικό Βραβείο Μπούκερ, 1994.
Το 1996 το σενάριο του, βασισμένο στην ιστορία του «Kurkow A Friend of the Deaseed», έλαβε επιχορήγηση από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο επέτρεψε τη μερική χρηματοδότηση της ταινίας. Το «Priyatel pokoynika» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1997. Την ίδια χρονιά, το σενάριό του «Ένας φίλος του νεκρού» ήταν υποψήφιο για το βραβείο Felix στην κατηγορία Καλύτερος Ευρωπαϊκός Σεναριογράφος της Χρονιάς.
Το 2001 κέρδισε το βραβείο «Άνθρωπος της Χρονιάς» στην Ουκρανία ως Καλλιτέχνης της Χρονιάς. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς 2001», που απονεμήθηκε από βιβλιοπώλες.
Το 2005 και σύμφωνα με το περιοδικό Lire, ο Αντρέι Κούρκοφ είναι ένας από τους 50 πιο σημαντικούς συγγραφείς στον κόσμο.
Το 2008 έλαβε τον τίτλο "Writer in Residence" στην πόλη Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Προχωρώντας στο έτος 2009, ο Αντρέι Κούρκοφ ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής για το διεθνές βραβείο «Man Booker»
Τη χρονιά 2012 έλαβε το «Βραβείο Αναγνωστών» στη Γαλλία για το έργο του «Ο κηπουρός του Οτσάκοφ» και το βραβείο «Gogol».
Δύο χρόνια μετά, συγκεκριμένα το 2014, διορίστηκε στο από τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ "Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής".
Το 2022 το έργο του «Γκρίζες μέλισσες» προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ξένου βιβλίου, έλαβε την ίδια χρονιά το βραβείο «Strange Medici», και το ίδιο έργο συμπεριλήφθηκε στη σύντομη λίστα του «Prix Fémina». Μένοντας στη χρονιά 2022, ο συγγραφέας έλαβε το διεθνές βραβείο λογοτεχνίας «Halldór Laxness», το βραβείο «Scholl Preis».
Το 2023 έγινε δεκτός στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων ως Ξένο Επίτιμο Μέλος, η αγγλική μετάφραση του «Jimi Hendrix» μπήκε στη μακρά λίστα του Διεθνούς Βραβείου Booker στην πόλη Λβίβ της Ουκρανίας και η ιταλική μετάφραση του έργου «Samson και Nadjeschda» προτάθηκε για το βραβείο «Premio Strega Europeo».
τίτλοι
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2022 Γκρίζες μέλισσες Σενάριο Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο
2014 Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2013 Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ : Ταξιδεύοντας με άλλους 30+1 διάσημους συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Ebook, EPUB
2013 Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ : Ταξιδεύοντας με άλλους 30+1 διάσημους συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2011 Ο φίλος του μακαρίτη : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2008 Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ' το κρύο : Μυθιστόρημα Συγγραφέας Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2002 Ο θάνατος ενός αγνώστου Συγγραφέας Εκδόσεις Εξάντας Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2014 Ο τελευταίος έρωτας ενός Ουκρανού προέδρου Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2013 Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ : Ταξιδεύοντας με άλλους 30+1 διάσημους συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο Εκδόσεις Καστανιώτη Ebook, EPUB
2013 Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ : Ταξιδεύοντας με άλλους 30+1 διάσημους συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2011 Ο φίλος του μακαρίτη : Μυθιστόρημα Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2008 Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ' το κρύο : Μυθιστόρημα Εκδόσεις Καστανιώτη Χαρτόδετο
2002 Ο θάνατος ενός αγνώστου Εκδόσεις Εξάντας Χαρτόδετο
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
Δεν βρέθηκαν έργα
Έτος Τίτλος Ιδιότητα Εκδοτικός Οίκος Δέσιμο
2022 Γκρίζες μέλισσες Σενάριο Εκδόσεις Καστανιώτη Σκληρόδετο