Ευρωπαϊκή Συνταγματική Ιστορία
Από τον 18ο στον 20ο αιώνα - Η Αγγλοσαξωνική επίδραση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-08-0109-5
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 1/2024
2η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 17/7/2025
€ 70.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
688 σελ.
Περιγραφή
Το παρόν έργο «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Ιστορία» αποτελεί τον τρίτο τόμο της σειράς της Νομικής Βιβλιοθήκης «Εγχειρίδια Δημοσίου Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου». Σκοπός του παρόντος έργου είναι, πρωτίστως, να αναδειχτούν οι ιστορικοί θεσμοί των εννόμων τάξεων που άσκησαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση του δικαίου και μέσα σε αυτές οι τρεις μεγάλοι πυλώνες, δηλαδή η συνταγματική ιστορία, τα συνταγματικά κείμενα και η συνταγματική θεωρία.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται στο έργο τέσσερις έννομες τάξεις: η Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία και η Γερμανία. Η επιλογή των συγγραφέων ήταν η έρευνα να αναδειχτεί ανά χώρα, αν και σε πολλά σημεία αναδεικνύεται η αλληλεπίδραση των θεσμών περισσοτέρων εννόμων τάξεων ακόμη και εκτός των τεσσάρων. Ο λόγος είναι ότι κάθε χώρα έχει τέτοιας έκτασης διαφορετικά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι απολύτως απαραίτητο να εξηγηθούν αυτά πριν ο μελετητής προχωρήσει σε ανάλυση της ιστορίας των θεσμών της. Οι έννομες τάξεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξετάζονται από την άποψη της γένεσης και σταθεροποίησης του συνταγματικού κράτους και γιʼ αυτό η έρευνα εντοπίζεται μεν στον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά επεκτείνεται και μέχρι τον 20ο αιώνα. Έτσι στη μεν Γαλλία η έρευνα προχωρά μέχρι τη Γ΄ Γαλλική Δημοκρατία ενώ στη Γερμανία προχωρά με τη Δημοκαρατία της Βαϊμάρης και την επικράτησης του Ολοκληρωτισμού.
Ειδικότερα, στο εγχειρίδιο προηγείται η ανάλυση των τεσσάρων εννόμων τάξεων και ακολουθεί το παράρτημα με τις βασικές πρωτογενείς πηγές τους και με την παράλληλη μετάφρασή τους στα ελληνικά.
Τα κεφάλαια Α΄ (Αγγλία) και Β΄ (ΗΠΑ) έχει συγγράψει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τη συλλογή των πρωτότυπων πηγών των δύο αυτών εννόμων τάξεων, ενώ τα κεφάλαια Γ΄ έως Η΄ (Γαλλία και Γερμανία) έχει συγγράψει η Θεοδώρα Αντωνίου, η οποία έχει επιμεληθεί και τη συλλογή των πηγών των δύο αυτών εννόμων τάξεων. Το έργο συμπληρώνεται από καθʼ ύλην αλφαβητικό ευρετήριο ανά χώρα, καθώς και ευρετήριο ονομάτων προς διευκόλυνση των αναγνωστών.

Add: 2024-02-06 17:49:12 - Upd: 2024-02-06 17:50:15