Εις οιωνός
Άγνωστες ιστορίες από την αντίσταση και την κατοχή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-959-8
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταμόρφωση Αττικής, 11/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 13/5/2025
€ 18.98 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 428 γρ., 384 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το δεύτερο βιβλίο του Βρετανού στρατιωτικού, πολιτικού και διανοούμενου C. M. Woodhouse (1917-2001), το «Εις Οιωνός» το οποίο περιλαμβάνει δεκατέσσερις ηθογραφικές ιστορίες, γραμμένες με άφθονο βρετανικό φλέγμα, στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας. Που διαδραματίζονται κυρίως στα βουνά της Ρούμελης, πριν και μετά το ιστορικό σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο, την αδιαμφισβήτητα κορυφαία στιγμή της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.
Περιγραφή
Το δεύτερο βιβλίο του Βρετανού στρατιωτικού, πολιτικού και διανοούμενου C. M. Woodhouse (1917-2001), το «Εις Οιωνός», έκανε μόνο μία έκδοση στα αγγλικά, το 1950, η οποία περιλάμβανε δώδεκα ηθογραφικές ιστορίες των περιπετειών του στην Ελλάδα. Οι ιστορίες όμως, όπως αποδείχτηκε τελικά, δεν ήταν δώδεκα, αφού μεταγενέστερα ανακαλύφθηκαν ακόμα δύο, τις οποίες οι Έλληνες αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν για πρώτη φορά στο παράρτημα της παρούσας έκδοσης.
∆εκατέσσερις ηθογραφικές ιστορίες λοιπόν, γραμμένες με άφθονο βρετανικό φλέγμα, στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και ιστορίας. Που διαδραματίζονται κυρίως στα βουνά της Ρούμελης, πριν και μετά το ιστορικό σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο, την αδιαμφισβήτητα κορυφαία στιγμή της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης. Ιστορίες που μαρτυρούν την αλήθεια του ελληνικού λαού, τα δεινά που υπέστη, αλλά και την αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και επινοητικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο Woodhouse μάς προσφέρει ένα απολαυστικό και συνάμα κωδικοποιημένο ιστορικό τεκμήριο, στήνοντας απέναντί μας ένα ολοζώντανο και σύνθετο κοινωνικό σύμπαν, με στοιχεία τόσο κωμωδίας όσο και δράματος.
Περιγράφει έναν λαό που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβιώσει· που αντιμετωπίζει με σεβασμό τους εκπροσώπους των Μεγάλων ∆υνάμεων· που ακροβατεί θαρραλέα ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, εν μέσω πολιτικών διακυβευμάτων που συχνά δεν κατανοεί· έναν λαό που συνασπίζεται κάτω από έναν ισχυρό κοινό παρονομαστή: «Εἷς οἰωνός ἄριστος ἀμύνεσθαι περί πάτρης».

  • Το βιβλίο αυτό αποτελείται μεν από δώδεκα ηθογραφικές αλλά οι ιστορίες είναι δεκατέσσερις, αφού ανακαλύφθηκαν άλλες δύο μεταγενέστερα και μεταφράζονται για πρώτη φορά, συμπληρώνοντας με τρόπο μοναδικό την έκδοση.
  • Η αφήγηση μας μεταφέρει σε μια εξαθλιωμένη, αλλά αγνή Ελλάδα που πολεμάει για την ελευθερία της και πιστεύει ακόμη σε ιδανικά.
  • Απολαμβάνουμε για άλλη μια φορά τον γλαφυρό λόγο του γνωστού Άγγλου Φιλέλληνα, που δείχνει με χιούμορ και απλότητα πόσο αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Add: 2023-12-22 12:28:13 - Upd: 2023-12-22 12:28:13