Γεφυρογραφία της Πίνδου και των όμορων περιοχών
Υστερόγραφο: Πρόσθετα - Χάρτες - Έγγραφα
Επιμέλεια κειμένου: Μαντάς, Σπύρος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-652-163-8
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 1/6/2025
€ 40.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 30 εκ., 608 σελ.
τ. 6
Περιγραφή

Η έκδοση του παρόντος τόμου, ως εκ των υστέρων ανατροφοδότηση μετά την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας των 5 τόμων, είχε εξ αρχής σχεδιαστεί. Κρίθηκε αναγκαίο λόγω μεγέθους του έργου. Τελικά, η συγκέντρωση νέου υλικού, σημαντικού ποσοτικά και ποιοτικά, κατέστησε την παρούσα έκδοση αναγκαία κατά πολύ νωρίτερα. Ο επιπλέον αυτός τόμος, με τίτλο “Υστερόγραφα”, φέρει στοιχεία είτε νέα, είτε συμπληρωματικά των όσων ήδη έχουν γραφτεί. Στην τελευταία περίπτωση, ακριβώς για να υπάρχει συνολική θεώρηση ενός θέματος, του ιστορικού ενός γεφυριού κυρίως, η νέα πληροφορία στέλνεται/ενσωματώνεται στο κυρίως corpus, παραπέμποντας στον κατάλληλο τόμο και την αντίστοιχη σελίδα.
Τα αρκετά άρθρα -μεταξύ τους και μερικά άλλων ερευνητών- ομαδοποιούνται σε 10 ενότητες/κεφάλαια. Αναφέρονται στη συνέχεια οι τίτλοι τους, διευκρινίζοντας ελάχιστα για το περιεχόμενό τους, αφού πάντα θα προηγείται σχετική εισαγωγή…
Νέες καταγραφές... Προστίθενται 26 νέα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στον μακρύ κατάλογο της καταγραφής.
Συμπληρωματικά στοιχεία... Είναι πληροφορίες κάθε είδους, που συμπληρώσουν, εμπλουτίζουν, λύνουν απορίες, κάποτε -σε μία περίπτωση- διορθώνουν.
Γεφυρώνοντας χθες… Πρόκειται για παράθεση 112 παλιών φωτογραφιών, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν στους κυρίως τόμους -δημοσιοποιούνται εδώ για πρώτη φορά. Έτσι κι αλλιώς συνιστούν ντοκουμέντα, με την παλαιότερη να χρονολογείται το 1888.
Σπουδή μορφών... Παρατίθενται 291 σχέδια-αποτυπώσεις μου, με τη μορφολογία τελικά των πετρογέφυρων να προβάλει αποκαλυπτική.
Επί Χάρτου… Καλύπτεται, σε σημαντικό βαθμό, η απουσία χαρτών από το όλο έργο. Ωστόσο δεν χαρτογραφούνται όλα τα γεφύρια -μόνο οι περιοχές με μεγάλη πυκνότητα τέτοιων μνημείων.
Επωνύμως επιστροφές… Επιχειρούνται τέσσερις “επιστροφές” σε κάποια γεφύρια με τη βοήθεια επώνυμων ερευνητών, ώστε τελικά να εμπλουτίζεται σημαντικά το ιστορικό τους.
Οθωμανικά έγγραφα… Πρόκειται για ανέκδοτα έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ φορέων του τουρκικού Δημοσίου που αφορούν γεφύρια και μαστόρους των σαντζακιών Ελμπασάν και Κορυτσάς -εναπόκεινται στα αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Κάποια τους συνιστούν πραγματικά ντοκουμέντα, καθώς ξεκινούν το μακρινό 1692.
Παλιοτσουκανάδων …έπαινος! Στοιχεία για τους μαστόρους, τους μεγάλους αδικημένους, εξακολουθούν να έρχονται πολλά στο φως και να μας εκπλήσσουν. Αναμενόμενο, εφ’ όσον καθυστερήσαμε σημαντικά. Και βέβαια ο λόγος, πλέον, δίνεται στους ποιητές.
Αν δεν στοιχειώσεις άνθρωπο… Συνεχίστηκε η ηχογράφηση τραγουδιών που αφηγούνται τον εντοιχισμό της γυναίκας του πρωτομάστορα -συνοδεύει CD. Πρόκειται για ελληνόφωνες παραλλαγές που προστίθενται στον κύκλο Α΄, βαλκανικές για τον κύκλο Β΄, τώρα και μακρινές, εκτός των συμβατικών ορίων, που συνιστούν και Γ΄ κύκλο(χωριά Μαριούπολης, Ασσυριακή και μια Ινδική).
Εκ των υστέρων… Εδώ δημοσιοποιείται ο απόηχος όλης της περιπέτειας των πετρογέφυρων. Πρόκειται για θεωρήσεις εκ μέρους τρίτων και συζητήσεις όχι μόνο για τη Γεφυρογραφία, αλλά για ολόκληρη τη μακροχρόνια προσπάθεια -προηγείται σύντομη έμμετρη προσωπική κατάθεση.



Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2023-12-20 10:35:21 - Upd: 2024-04-16 15:36:39