Πριν από την καταστροφή
Η συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μικρά Ασία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-777-8
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταμόρφωση Αττικής, 5/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 22.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 430 γρ., 384 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Γιατί τόσοι και τόσοι Μικρασιάτες πρόσφυγες θυμούνται ότι στις χαμένες πατρίδες «ζούσαν καλά με τους Τούρκους»; Είναι δυνατόν ένα τεράστιο αρχείο προφορικών μαρτυριών –του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών– να παρουσιάζει μνήμες διαστρεβλωμένες;
Περιγραφή

Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία θα απέφευγαν να θυμούνται ότι «ζούσαν καλά με τους Τούρκους». Κάτι τέτοιο όμως απέχει από την αλήθεια. Αλλά και η επίσημη ιστοριογραφία μέχρι τώρα δεν έδινε σημασία σε τέτοιες μνήμες και μαρτυρίες, υιοθετώντας μια λανθασμένη αντίληψη ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί χωρίζονταν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από κάποια προαιώνια αντιπαλότητα.

Το βιβλίο αυτό, μια ιστορική μελέτη που βασίζεται σε 5.000 μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη Ελληνορθόδοξων και Μουσουλμάνων –Ελλήνων και Τούρκων– ήταν ουσιαστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη και θαλερή. Και ότι ο εθνικισμός που διέλυσε αυτή τη σχέση συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων είχε την υπογραφή του κρατικού μηχανισμού, που θέλησε να πλάσει «καθαρά έθνη-κράτη» Τούρκων και Ελλήνων.

Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επανέλθει στο προσκήνιο ο συγκλονιστικός λόγος των ανθρώπων που έζησαν αυτά τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

Εγκώμια

«Η συναρπαστική ανασυγκρότηση ενός χαμένου χρόνου και τόπου. Ένα βιβλίο για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ιστορία των διακοινοτικών σχέσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». – Dr. George Vassiadis, Royal Holloway, University of London History Today

«…ένα ευφραδές και τεκμηριωμένο βιβλίο που ζωντανεύει τη συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων λίγο πριν εισέλθουν στην Κοιλάδα του Θανάτου».  – Δημήτρης Λιβάνιος, Α.Π.Θ. English Historical Review

«Ιστοριογραφικά εύγλωττο, με κριτική ματιά … [ένα] εξαιρετικό βιβλίο». – Meltem Toksöz, Wesleyan University & Boğaziçi Üniversitesi Mediterranean Historical Review

  • Γιατί είναι μια μοναδική μελέτη της συνύπαρξης δύο κοινοτήτων (Ελληνορθόδοξων Χριστιανών και Μουσουλμάνων) σε μια πολυεθνική αυτοκρατορία. Εξηγεί γιατί οι πολυεθνικές αυτές κοινωνίες ήταν κάποτε ο κανόνας στην παγκόσμια ιστορία και γιατί κατάφεραν να παραμείνουν σταθερές και να αντέξουν αιώνες ολόκληρους, πριν από τα έθνη.
  • Προσφέρει μια μοναδική μελέτη των ταυτοτήτων που είχαν κι αναγνώριζαν για τον εαυτό τους οι άνθρωποι πριν γίνουν πολίτες των σημερινών εθνών-κρατών.
  • Αποδεικνύει ότι, τελικά, η λαϊκή θρησκεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ αυτών των κοινοτήτων.
  • Υπογραμμίζει τον ρόλο της πολιτικής βίας στην ανοικοδόμηση του εθνών-κρατών και στην ανάπτυξη μαζικής εθνικής συνείδησης.

Add: 2022-05-24 16:33:00 - Upd: 2022-05-24 16:33:00