Απορία και Θαυμασμός στη Φιλοσοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-813-3
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταμόρφωση Αττικής, 4/2022
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 390 γρ., 344 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το φιλοσοφικό ταξίδι αρχίζει με την έκπληξη, την απορία και τον θαυμασμό και ολοκληρώνεται με το θάμβος, την αγαλλίαση και το δέος απέναντι σε υπερβατικές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.
Περιγραφή

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το φιλοσοφικό ταξίδι αρχίζει με την έκπληξη, την απορία και τον θαυμασμό και ολοκληρώνεται με το θάμβος, την αγαλλίαση και το δέος απέναντι σε υπερβατικές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας. Σε αυτή τη διαδρομή που παρουσιάζουμε, τα όρια της σκέψης και της γλώσσας δοκιμάζονται, παραδεδομένες βεβαιότητες αίρονται, νέες συγκινήσεις αναδύονται.

 
  • Γιατί στα κείμενα της συλλογικής αυτής έκδοσης παρουσιάζεται μια ιστορικοφιλοσοφική προσέγγιση των εννοιολογικών αποχρώσεων του θαυμάζειν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  • Γιατί προτείνονται νέες αναγνώσεις του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηρόδοτου και των Αρχαίων Σκεπτικών για τη φιλοσοφική απορία και τον φιλοσοφικό θαυμασμό.
  • Μορφές του θαυμάζειν ρίχνουν νέο φως στη φιλοσοφία της νεοτερικότητας: από τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού, τον Χιουμ και τον Καντ, στον Kίρκεγκωρ, τον Φρόιντ, τον Χάιντεγκερ, τον Βιτγκενστάιν έως και τη νεότερη γαλλική φιλοσοφική παράδοση.
  • Γιατί μέσα από τα νήματα διαφορετικών φιλοσοφικών θεωρήσεων, το βιβλίο υφαίνει μια αδρή ιστορία της φιλοσοφίας με καθοδηγητικό μίτο το αρχαιοελληνικό θαυμάζειν σε όλη τη πολυσημία του: ως έκπληξη, αμηχανία, απορία, θαυμασμός και δέος.

Add: 2022-04-28 14:38:51 - Upd: 2024-03-12 11:50:14