Διεκδικητικός Πατριωτισμός
Ανατομία μιας συζήτησης που δεν έγινε ποτέ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-672-6
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταμόρφωση Αττικής, 7/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.98 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 368 γρ., 272 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στις συζητήσεις του με τον Μάκη Προβατά, ο Κωνσταντίνος Φίλης σπάει στερεότυπα, αποδομεί διαχρονικούς μύθους και προσφέρει μία ρεαλιστική και διεκδικητικά πατριωτική θεώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Περιγραφή

Στις συζητήσεις του με τον Μάκη Προβατά, ο Κωνσταντίνος Φίλης σπάει στερεότυπα, αποδομεί διαχρονικούς μύθους και προσφέρει μία ρεαλιστική και διεκδικητικά πατριωτική θεώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 

Διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, μέσα από ένα ταξίδι στους κυριότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας, περιγράφεται η μετεξέλιξή μας από επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα εθνικό κράτος και αργότερα σε μία σταθερή δημοκρατία της Δύσης, που όμως διατηρεί το βλέμμα της και στην Ανατολή. Εντοπίζονται οι παραλείψεις, οι ασυνέχειες αλλά και η προνοητικότητα που συχνά επέδειξε η ελληνική διπλωματία και αξιολογείται η μακροχρόνια πολιτική μας σε τρία επίπεδα: το παγκόσμιο, το ευρωπαϊκό και το περιφερειακό. Το βιβλίο πραγματεύεται την ελληνική πολιτική έναντι ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας και ασφαλώς της Τουρκίας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική, αναφέρεται στη σκληρή αλλά και την ήπια ισχύ, ενώ εισηγείται τρόπους και εργαλεία για την ενίσχυση των εθνικών μας θέσεων στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Ο Κωνσταντίνος Φίλης δίνει εντέλει περιεχόμενο στον «διεκδικητικό πατριωτισμό», όρο που ο ίδιος έχει επινοήσει.

  1. Γιατί είναι μια μοναδική, διαχρονική επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, γραμμένη για τον καθημερινό αναγνώστη που θέλει να ξέρει τι γίνεται, τι δεν γίνεται και τι μπορεί πραγματικά να γίνει στον τομέα αυτό.
  2. Γιατί ο Μάκης Προβατάς και ο Κωνσταντίνος Φίλης παραδίδουν πολύτιμη γνώση με τρόπο πραγματικά απολαυστικό, μέσα από μια φιλική συζήτηση, σαν να καλούν τους αναγνώστες να καθίσουν κι εκείνοι στο τραπέζι.

Add: 2021-09-16 14:16:44 - Upd: 2022-02-09 16:35:59