Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος
Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-582-8
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 168 γρ., 96 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στο παρόν βιβλίο ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει και εξηγεί τις πολλαπλές επιδράσεις που φέρει η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Περιγραφή

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και γιατί η εξάπλωση των εφαρμογών της αποτελεί τόσο ανατρεπτική αλλαγή; Θα επιδεινώσει η ανάπτυξή της τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας; Ή μήπως θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και να πραγματώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν κόσμο Τεχνητής Νοημοσύνης; Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τους διεθνείς οργανισμούς και τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο θεσμικά ορθής, κοινωνικά αποδεκτής και εξελικτικά διορατικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη διαδοθεί σε τομείς όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι τράπεζες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η εξέλιξή της όμως θα πρέπει να συμβαδίσει με θεσμικές πρωτοβουλίες για την ορθή χρήση της, κάτι που θα απαιτήσει όχι μόνο περισσότερη δουλειά αλλά και τη σταθερή πεποίθηση ότι ο στόχος αξίζει την προσπάθεια, προς όφελος όλων.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει και εξηγεί τις πολλαπλές επιδράσεις που φέρει η εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου και ομοιογενούς θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για τη δημόσια διακυβέρνηση του αύριο.

Μέσα στην ψηφιακή καθημερινότητα την οποία επιτάχυνε η μάχη ενάντια στη νόσο COVID-19, το βιβλίο φιλοδοξεί να θέσει τα κατάλληλα ερωτήματα, τη σωστή στιγμή και με τη σωστή σειρά.

Γιατί σας το προτείνουμε:

  • Γιατί αποτελεί το μοναδικό πόνημα στην ελληνική βιβλιογραφία που ασχολείται με τις οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ηθικές επιπτώσεις της ραγδαίας εξάπλωσης των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Γιατί καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού πλαισίου διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα τεθούν σε δοκιμασία.
  • Γιατί αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας και συστηματικής ενασχόλησης με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, από έναν από τους επιστήμονες που ξεκίνησαν τη σχετική συζήτηση στην ελληνική δημόσια σφαίρα.

Add: 2021-02-03 12:40:08 - Upd: 2021-02-03 12:40:08