Μια ζωή γεμάτη τόλμη:
Από το Γοργοπόταμο και τον εμφύλιο στο Ιράν και στο βρετανικό κοινοβούλιο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-484-539-2
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.98 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 520 γρ., 448 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το 1942, ο νεαρός τότε απόφοιτος της Οξφόρδης, Christopher «Monty» Woodhouse, προσγειώνεται με αλεξίπτωτο στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Χάρλινγκ, την ανατίναξη του Γοργοποτάμου. Ένα συναρπαστικό αυτοβιογραφικό χρονικό γεμάτο χιούμορ, γλαφυρές περιγραφές και δράση, που διαβάζεται ως θρίλερ.
Περιγραφή

Αντάρτης, διπλωμάτης, βουλευτής, βιομήχανος και συγγραφέας, ο Christopher «Monty» Woodhouse αποτελεί μία από τις θρυλικές μορφές της Αντίστασης κατά των Γερμανών στη χώρα μας.

Το 1942, ο νεαρός τότε απόφοιτος της Οξφόρδης προσγειώνεται με αλεξίπτωτο στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Χάρλινγκ, την ανατίναξη του Γοργοποτάμου. Γνωρίζεται και γίνεται φίλος με τον Άρη Βελουχιώτη, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και πολλούς άλλους «καπετάνιους» του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Το 1943, σε ηλικία 27 ετών, ορίζεται συνταγματάρχης και διοικητής της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, και σ’ αυτόν τον ρόλο θα ζήσει από κοντά τις έντονες τριβές μεταξύ των αντιπάλων αντάρτικων ομάδων και τις σκληρές μάχες στα βουνά.

Το 1951 βρίσκεται στην Τεχεράνη όπου, ως υπάλληλος της ΜΙ6, βοηθά στον σχεδιασμό της Επιχείρησης Μπότα, που θα ανατρέψει τον Μοχάμεντ Μοσαντέκ και θα φέρει στον θρόνο τον Σάχη. Η μαρτυρία του Woodhouse αποτελεί μία από τις ελάχιστες πρωτογενείς πηγές για το πραξικόπημα.

Η δεύτερη θητεία του ως βουλευτής των Συντηρητικών θα συμπέσει με τη χούντα των Συνταγματαρχών, την οποία θα καταδικάζει συνεχώς και απερίφραστα, αντιθέτως με πολλούς από τους συναδέλφους του. Ο Woodhouse θα παραμείνει πιστός στους παλιούς του φίλους από την Αντίσταση –πολλοί εκ των οποίων πέφτουν θύματα των Συνταγματαρχών– αλλά και στη βαθιά, ενστικτώδη αφοσίωση που έτρεφε πάντα για την ελευθερία και την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ένα συναρπαστικό αυτοβιογραφικό χρονικό γεμάτο χιούμορ, γλαφυρές περιγραφές και δράση, που διαβάζεται ως θρίλερ.

Γιατί σας το προτείνουμε:

  • Γιατί αποτελεί επανακυκλοφορία της σπάνιας αυτοβιογραφίας του θρυλικού Κρις «Μόντι» Γούντχαουζ, ενός από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της Αντίστασης κατά των Γερμανών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Γιατί αποτυπώνει άγνωστες λεπτομέρειες των τριβών (αλλά και της συνεργασίας) των αντιμαχόμενων εμφυλιοπολεμικών πλευρών στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940 και βρίθει αγνώστων επεισοδίων που διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τον Γοργοπόταμο, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, τη Βρετανική Εμπλοκή στην Ελλάδα.
  • Γιατί αποτελεί μοναδικό τεκμήριο/μαρτυρία για τους μυστικούς βρετανικούς σχεδιασμούς που οδήγησαν στο πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον Σάχη του Ιράν.
  • Γιατί είναι γραμμένο με το εξαιρετικό, φλεγματικό, ανατρεπτικό χιούμορ του Γούντχαουζ και διαβάζεται σαν λογοτεχνικό θρίλερ.

Add: 2021-02-03 12:31:42 - Upd: 2023-12-12 14:02:00