Ο λαϊκός πολιτισμός και η ναυτική παράδοση του Αιγαίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82650-4-2
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 22 εκ., 600 γρ., 303 σελ.
Περιγραφή

Ο συλλογικός τόμος "Ο λαϊκός πολιτισμός και η ναυτική παράδοση του Αιγαίου" προήλθε από τις εισηγήσεις του Πανελλήνιου Συνέδριου για τη ναυτική παράδοση, με τίτλο: "Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας", που διοργανώθηκε στις 4-5 Δεκεμβρίου 2015 στο Βόλο από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της "Μαγνήτων Κιβωτού" της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Οι θεματικές του συλλογικού τόμου είναι: α) η Πολιτιστική Κληρονομιά, β) η Ναυπηγική Τέχνη, γ) η Εκπαίδευση, οι Τέχνες & οι Νέες Τεχνολογίες, δ) η Ορθοδοξία & η Ναυτική Παράδοση, ε) ο Λαϊκός Πολιτισμός και η Ναυτική Παράδοση.
Ο συλλογικός τόμος καλύπτει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη ναυπηγική, τη ξυλοναυπηγική τέχνη, τη διαχείριση της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης από μουσειακούς οργανισμούς, τις λαϊκές τέχνες και τεχνικές, το λαϊκό τραγούδι, τη λαϊκή ζωγραφική, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σαν στόχο τη διδασκαλία ενοτήτων του λαϊκού πολιτισμού και της ναυτικής παράδοσης και, τέλος, τη ναυτική και ναυπηγική πολιτιστική κληρονομιά.


Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, Γιάννης Ν. Δρίνης, Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Νικόλαος Α. Μανίνης, Αναστασία Αναγνωστοπούλου - Παλούμπη, Κωνσταντίνος Ν. Καλλιανός, Γιώργος Τζαβάρας, Κωστής Κοσύφης, Γιάννης Παρίσης, Νίκος Καβαλλιέρος, Μαρία Γκασούκα, Μάνος Στεφανίδης, Κωνσταντίνος Χ. Καραγκούνης, Κατερίνα Δελούκα, Γιάννης Φαφούτης, Ευάγγελος Καραμανές, Βάσσα Παρασκευά, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Χρήστος Γ. Καλαντζής.


Add: 2020-03-31 06:39:53 - Upd: 2024-02-09 09:24:06