Τα ποιήματα του 2014
Συλλογικό έργο || Σιώτης, Ντίνος, 1944-
Εξώφυλλο/εικαστικό: Rousso, Anthony
Επιμέλεια κειμένου: Κορνέτη, Έλσα || Λυμπέρη, Κλεοπάτρα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5179-03-8
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 21 εκ., 200 γρ., 114 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης απο συλλογές που κυκλοφόρησαν το 2014
Περιγραφή

Το παρόν ανθολόγιο καλύπτει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της ποιητικής παραγωγής για το έτος 2015. Η επιλογή από τους επιμελητές έγινε με τα ακόλουθα κριτήρια: πρώτον, καλύψαμε όλο το φάσμα των εκδοτικών οίκων, δεύτερον, όλες τις τάσεις, τρίτον, πολλούς ποιητές είτε είναι προβεβλημένοι είτε όχι, και τέταρτο κριτήριο το προσωπικό μας αισθητήριο όπως έχει σμιλευθεί μέσα στα χρόνια.
Στα χρόνια της Κρίσης, φαίνεται ότι το να επιμένουμε να γράφουμε ποίηση και να επιζητούμε να επικοινωνήσουμε με τους συνανθρώπους μας μέσω αυτής αποτελεί μία ανάγκη βηματισμού αναπνοής.


Όσον αφορά στην αισθητική και τη θεματολογία, παρατηρείται μία αμυδρά τάση από το "εγώ" στο "εμείς", από το ναρκισσισμό στην κοινωνικοποίηση και από τις τάσεις φυγής στην έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης. Περνώντας μέσα από το μεταμοντέρνο στην ποιητική έκφραση, η σύγχρονη παραγωγή φαίνεται ότι τείνει περισσότερο προς την ποιητική πρόζα ή ακόμα και στο σύντομο πεζό, που δυστυχώς πολλές φορές δεν παρουσιάζει καμία ποιητικότητα, παρ` όλα αυτά η διαφοροποίηση από τη σύγχρονη πεζογραφία έγκειται μάλλον στην οπτική γωνία και στη πρόθεση του λογοτέχνη.


Η προσπάθειά μας είναι της δημοκρατικής επιλογής και της αντιμετώπισης των πάντων με κριτήριο την ισότητα. Αφανείς και προβεβλημένοι σε αλφαβητική παράθεση. Επιχειρήσαμε δε να μην ενδώσουμε στη νοσταλγία του λυρισμού, της ποίησης προηγούμενων δεκαετιών πριν την αποδόμηση, αλλά βασιστήκαμε στο εκχύλισμα των ποιητικών βιωμάτων.


Ευχαριστούμε την Κοινωνία των (δε)κάτων που μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή την ποιητική σκυταλοδρομία, που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και συνεχίζεται ηρωικά έως σήμερα. (Από την εισαγωγή των επιμελητών)


Add: 2017-06-02 12:42:50 - Upd: 2024-03-12 11:50:09