Έρωτας - πόλεμος
Δοκίμιο κοσμοθεωρίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-248-647-4
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 1993
1η έκδ. || Πλήρης
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 176 σελ.
Περιγραφή

«Η σύγχρονη περιστολή του έρωτα στην σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση, και η επίσης κατάπτωση του πολέμου στην ποσοτική αλληλοφθορά, είναι αποπνικτικά περιορισμένες για να αποβούν χρήσιμα πρότυπα... Μια ανέραστη κοινωνικο-πολιτική κινητοποίηση είναι καταδικασμένη να αποφέρει προσωρινά και επιδερμικά επιτεύγματα. Μια ερωτική σχέση ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που δεν κρατούν ανάμεσά τους την απαραίτητη `διακριτική απόσταση`, δεν είναι βιώσιμη... Αλλά η ερωτικο-πολεμική συμμετρία, δηλαδή ο ατομικο-κοινωνικός σύψυχος και σύσσωμος, συμπληρούμενος με έρωτα πόλεμος, είναι η δραστηριότητα που προσιδιάζει στο ανθρώπινο γένος, και μάλιστα δραστηριότητα που το τιμά και το ανορθώνει σε πεδίο μάχης υπερανθρώπινο».


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Εισαγωγή: Η ερωτικο-πολεμική μεθόδευση και το οδεύειν εν γένει
Κεφάλαιο 1: Διασάφηση εννοιών
Κεφάλαιο 2: Ερωτικο-πολεμική κοσμογονία και κοσμοκαταστροφή
Κεφάλαιο 3: Το ήθος ως ερωτική διαμάχη και μαχόμενος έρωτας
Κεφάλαιο 4: Η αλήθεια του έρωτα και του πολέμου
Πίνακας εννοιών
Πίνακας ονομάτων
  • Στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 23.2.1994 δημοσιεύτηκε η εξής παρουσίαση του Δημήτρη Σταμέλου: Γιάννη Τζαβάρα: Έρωτας – Πόλεμος. Δοκίμιο κοσμοθεωρίας. Δωδώνη, Αθήνα, Σελ. 172.

Ο συγγραφέας είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές, με φιλοσοφικά δοκίμια που αναφέρονται σε καίρια προβλήματα της υπάρξεως. Στο δοκίμιό του αυτό ασχολείται με τις διάφορες διαστάσεις του έρωτα, με βασική προβληματική τη συνύφανση του έρωτα και του πολέμου ή στοιχεία γένεσης και φθοράς, ταυτοποίησης και διαφοροποίησης.

Κατά την άποψή του «η ερωτικο-πολεμική συμμετρία, δηλαδή ο ατομικο-κοινωνικός, σύψυχος και σύσσωμος, συμπληρούμενος με έρωτα πόλεμος, είναι δραστηριότητα που προσιδιάζει στο ανθρώπινο γένος και μάλιστα δραστηριότητα που το τιμά και το ανορθώνει σε πεδίο μάχης υπερανθρώπινο».

Με βάση φιλοσοφικές κυρίως θέσεις, αναλύει την ερωτικο-πολεμική κοσμογονία και κοσμοκαταστροφή, το ήθος ως ερωτική διαμάχη και τον μαχόμενο έρωτα, ενώ διερευνά την έννοια της ηδονής και του πόνου ως κριτήρια της ερωτικο-πολεμικής αλήθειας.

Πρόκειται για μία σε βάθος ανάλυση του θέματος, όπου επισημαίνεται η καθοριστική σημασία του Είναι μέσα στην καθημερινή πραγματικότητα και όπου οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις εστιάζονται, κυρίως, στη σχολή του υπαρξισμού και στην ψυχολογία του βάθους.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-07-23 12:54:52