Επαγγελματικό δίκαιο του συμβολαιογράφου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-562-089-9
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 3/2013
4η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 90.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
1752 σελ.
Περιγραφή

Με την τέταρτη έκδοση του έργου `Επαγγελματικό Δίκαιο του Συμβολαιογράφου` επιχειρείται η πλήρης κατά το δυνατόν ενημέρωση των Συμβολαιογράφων με τη συστηματική παράθεση τόσο του Συμβολαιογραφικού Κώδικα (Ν 2830/2000), όσο και των σχετικών με αυτόν θεμάτων.
Το έργο περιλαμβάνει 146 νομοθετήματα, ενημερωμένα και κωδικοποιημένα μέχρι και τον Ν 4117/2013 (ΦΕΚ Α` 29/5.2.2013), που καλύπτουν θέματα αμοιβών συμβολαιογράφων, σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, κτηματολογίου, κτηματογράφησης, μεταγραφών, πολεοδομικά, ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεως και φορολογικά (μεταβιβάσεως ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΠΑ, τελών χαρτοσήμου κ.ά.).
Στην πρώτη ενότητα παρατίθεται ο Συμβολαιογραφικός Κώδικας, όπως ισχύει, καθώς και νομοθετήματα που αφορούν στα τηρούμενα από τους συμβολαιογράφους βιβλία, στις αρχαιρεσίες των Συμβολαιογράφων, στις Συμβολαιογραφικές Εταιρίες και στην εμπορική επικοινωνία των Συμβολαιογράφων.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τα δικαιώματα (αμοιβές) των Συμβολαιογράφων, όπως καθορίστηκαν με την ΚΥΑ 111376/2011.
Η τρίτη ενότητα αφορά στην ασφάλιση και στις κοινωνικές παροχές των συμβολαιογράφων. Συγκεκριμένα, παρατίθεται αφενός ο Ν 3655/2008 για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), αφετέρου τα λοιπά νομοθετήματα ταξινομημένα σε δύο κατηγορίες, ήτοι Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ -πρώην ΤΝ) και Τομέας Πρόνοιας Συμβολαιογράφων (πρώην ΤΑΣ). Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται επίσης και ο Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αφού ήδη από 12.11.2012 όλοι οι κλάδοι υγείας του ΕΤΑΑ εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (άρθρο πρώτο παρ. ΙΒ, υποπαρ. ΙΒ.1 Ν 4093/2012).
Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικές με τους Συμβολαιογράφους (σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, θέματα κτηματογράφησης, κτηματολογίου και μεταγραφών, όπου περιλαμβάνεται και πίνακας χωρικής αρμοδιότητας Υποθηκοφυλακείων Αττικής-Πειραιώς, θέματα πολεοδομικά και μεταβίβασης ακινήτων, νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων, μεσιτική αμοιβή, σύμφωνο συμβίωσης, ένορκες βεβαιώσεις, καθώς και νομοθετήματα σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος, φορολογία ακίνητης περιουσίας, φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ζητήματα ΦΠΑ, τελών χαρτοσήμου και ειδικών φορολογικών θεμάτων).
Τέλος, περιλαμβάνονται και δύο υποδείγματα (σχέδιο καταστατικού για σύσταση συμβολαιογραφικοί εταιρίας και σχέδιο συμφώνου συμβίωσης).
Σκοπός και φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε ένα έργο λειτουργικό και πρακτικό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των Συμβολαιογράφων.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

I. ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΒΑΣΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ
ΙΙ. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΑΜΟΙΒΩΝ) ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ (ΕΤΑΑ)
ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΑΝ-ΠΡΩΗΝ ΤΝ)
ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΤΑΣ)
IV. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:
Κτηματογράφηση - Κτηματολόγιο - Μεταγραφές
Διατάξεις σχετικές με τις πράξεις σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας
Πολεοδομικές διατάξεις
Ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως (αγροτικά, δασικά, κληροτεμάχια κ.λπ.)
Περί φάρων, αμυντικών περιοχών - οχυρώσεων, παραμεθορίων περιοχών και οικοδομικών συνεταιρισμών
Φορολογία:
Φορολογία εισοδήματος
Φορολογία ακίνητης περιουσίας
Φορολογία μεταβίβασης ακινήτων
Φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.
Φορολογητέα αξία μεταβιβαζόμενων ακινήτων
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας
Κώδικας Τελών Χαρτοσήμου
Ειδικές φορολογικές και άλλες διατάξεις
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ
Σχέδιο Συμφώνου Συμβίωσης
Καταστατικό Αστικής Επαγγελματικής Εταιρίας Συμβολαιογράφων
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-04-19 16:27:54