Αρχιτέκτονες του σύγχρονου θεάτρου
Αρτώ, Πιραντέλλο, Μπ. Σώου, Μπρεχτ, Πισκάτορ, Μπέργκμαν, Γητς, Τοκβίλ, Άππια, Γκ. Γκρέηγκ
Επιμέλεια κειμένου: Μάτεσις, Παύλος, 1933-2013
Επιμέλεια σειράς: Λάζου - Πορτολομαίου, Μαρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-248-387-9
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 1971
1η έκδ. || Πλήρης || Μελέτες για το Θέατρο
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 10.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 204 σελ.
Περιγραφή

Τα κείμενα που περιέχονται στον τόμο τούτο δεν είναι "ειδικά", για ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το θέατρο ή όποια άλλη τέχνη. Το αντίθετο· είναι αυτό που λένε στις κριτικές "βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος".
Πέρα από τον εργάτη του θεάτρου, απευθύνονται και στον θεατή του. Και είναι δύσκολο το επάγγελμα του θεατή: θέλει καλή πίστη, ενημέρωση, εγρήγορση, προσήλωση. Απευθύνονται και στον αναγνώστη που τέρπεται με την πνευματική άσκηση. Προορίζονται ακόμα και για τον προσκοπικά φιλομαθή, που θα πλουτίσει τις προθήες του μυαλού του και θα έχει άλλο ένα έκθεμα να επιδείξει. Και βασικά το βιβλίο απευθύνεται στον σημερινό άνθρωπο που βλέπει την τέχνη άρα και το θέατρο σαν κοινωνικό λειτούργημα. Όχι σαν στεγανό χώρο, αλλά σαν έναν κρίκο της αλυσίδας που σχηματίζεται από την κοινωνιολογία, την οικονομία, την ιστορία και τη φιλοσοφία τους. Απευθύνεται στο άτομο που επιθυμεί να γνωρίσει εναργέστερα τον λόγο ύπαρξης της κάθε τέχνης, και την αιτιολόγηση που δίνουν οι μεγάλοι εργάτες της για τον σκοπό και τον λόγο ύπαρξης της Τέχνης. 

Η γνωριμίας μας με τα κείμενα είναι ένα είδος παρήγορης συντροφιάς: συλλογισμοί και προβλήματα που καμαρώνουμε πως τ’ ανακαλύψαμε εμείς σήμερα, ο καθένας μόνος του, διαπιστώνουμε πως έχουν ανακινηθεί δεκαετίες ολόκληρες πριν γεννηθούμε. Πράγμα που ίσως μας κάνει να πειραχτούμε για μία στιγμή, επειδή κάποιος άλλος σφετερίστηκε τις ανακαλύψεις μας ή βασανίστηκε με τα ίδια προβλήματα που κι εμείς έχουμε άλυτα ακόμη. Ταυτόχρονα, όμως, η γνωριμία μας μαζί τους επιβεβαιώνει την ορθότητα της σκέψης μας και της πορεία μας, και μας βοηθάει να συνεχίσουμε την έρευνά μας, ο καθένας μόνος του αλλά με στόχο κοινό. Και όταν ανακαλύψουμε ότι τον Βόρειο Πόλο μας τον έχει πατήσει και άλλος πριν ή μαζί με εμάς, η αρχική μικρόψυχη ζήλεια υποχωρεί μπροστά στη χαρά που μας δίνει η ποιότητα των συν-εξερευνητών. 


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2023-07-24 10:27:27