Αριστοτέλης Ωνάσης
Πέρα από τον μύθο του
Επιμέλεια κειμένου: Χανδακά, Σοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8347-42-7
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 9/2006
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 44.79 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
24 x 32 εκ., 1,572 γρ., 207 σελ.
Περιγραφή

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης "Αριστοτέλης Ωνάσης: πέρα από τον μύθο του", Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς: 5 Οκτωβρίου - 12 Νοεμβρίου 2006.


Το διπλό εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση (1906-1975) και στη χρονικά αντίστοιχη λειτουργία του Κοινωφελούς Ιδρύματος που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου γιου του Αλέξανδρου (1948-1973), διηγείται περιστατικά από τα επιμέρους κεφάλαια μιας ουσιαστικά ενιαίας ιστορίας. Με αφετηρία δηλαδή την ταραχώδη προσωπική ζωή ενός ανθρώπου τον οποίο σημάδεψαν οι πιο δραματικές στιγμές του 20ου αιώνα, τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική τους κλίμακα, ο επισκέπτης της εκθέσεως παρακολουθεί τη σταδιακή γιγάντωση ενός Οργανισμού ταγμένου στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Για να καταλάβει, στη διάρκεια του πρώτου μέρους της συναρπαστικής αυτής διαδρομής, πώς από τα συντρίμμια της μικρασιατικής καταστροφής και τα ερείπια του β΄ παγκοσμίου πολέμου αναδύθηκε μια από τις ακμαιότερες οικονομικές δυνάμεις της υφηλίου. Ανάμεσα σε όσα διδάγματα του προσφέρει το δεύτερο μέρος, θεωρώ βέβαιο πως θα ξεχωρίσει τη μετουσίωση των χρηματικών δεδομένων σε αξίες πνευματικές, με καταλύτη του μια σπάνια μετάλλαξη των ποσοτικών μέτρων σε μεγέθη ποιοτικά, αλλά και την ευεργετική, για την πραγμάτωση των υποχρεώσεων του μέλλοντος, παρέμβαση της μνήμης του παρελθόντος. [...]

(Άγγελος Δεληβορριάς, απόσπασμα από τον πρόλογο)


[...] Αντικρίζοντας τα εκθέματα, κάποιοι θα διαισθανθούν την αλήθεια για τον μεγάλο ευεργέτη. Θα δουν τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα άλλα εργαλεία μιας απίστευτης επιχειρηματικής δραστηριότητας που κατέπληξε τον κόσμο και που προκάλεσε την περιέργεια, την επιδίωξη των ισχυρών της γης για επαφή μαζί του, την διεθνή καταξίωση, αλλά και τον θαυμασμό των ανωνύμων ανθρώπων.
Στα εκθέματα συνυπάρχουν κάποια πιο ταπεινά και άλλα πιο σημαντικά. [...]

(Αντώνης Παπαδημητρίου)


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-10-26 12:43:52