Περιβαλλοντική νομοθεσία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-272-918-2
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 12/2011
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 85.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
1080 σελ.
Περιγραφή

Η παρούσα έκδοση επιδιώκει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, το οποίο συνίσταται στην απουσία μιας πρόσφατης εργασίας που να καταγράφει και να συστηματοποιεί με επιστημονικά έγκυρο και ολοκληρωμένο τρόπο την περιβαλλοντική νομοθεσία. Το κενό αυτό με την πάροδο του χρόνου έχει καταστεί ακόμη πιο μεγάλο λόγω του τεράστιου όγκου των προστιθέμενων νομοθετημάτων, που ανήκουν είτε στον `σκληρό πυρήνα` της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είτε έχουν μία διακριτή και έντονα περιβαλλοντική διάσταση.
Βασικό χαρακτηριστικό των νομικών κειμένων περιβαλλοντικού χαρακτήρα είναι ότι εκπορεύονται από τρεις διαφορετικές πηγές: τον εθνικό, τον ενωσιακό και τον διεθνή νομοθέτη. Το γεγονός αυτό έκανε ιδιαίτερα δύσκολο -και από ορισμένες απόψεις παρακινδυνευμένο- το ανά χείρας εκδοτικό εγχείρημα, ιδίως αν ληφθεί υπ` όψη η αδιάλειπτη και πολυεπίπεδη παραγωγή τις τελευταίες δεκαετίες νομικών κειμένων και από τις τρεις αυτές πηγές.
Είναι γνωστό ότι σε εθνικό επίπεδο η αναγνώριση του δικαιώματος στο περιβάλλον από το άρθρο 24 του Συντάγματος προσέδωσε καταλυτική ώθηση στον κοινό, αλλά και κανονιστικό νομοθέτη για την υιοθέτηση σημαντικού αριθμού εξειδικευμένων ανά τομέα νομοθετημάτων. Παράλληλο, ωστόσο, φαινόμενο πληθωρικής δικαιοπαραγωγής παρατηρήθηκε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο· στην πρώτη περίπτωση με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεγάλου αριθμού κοινοτικών Κανονισμών και Οδηγιών, ενώ στη δεύτερη με την υιοθέτηση συμβάσεων και πρωτοκόλλων διεθνούς ή περιφερειακής εμβέλειας.
Για την τιθάσευση των τριών αυτών επιπέδων νομικού υλικού είναι προφανές ότι θα έπρεπε να ακολουθηθούν ορισμένοι απλοί κανόνες, διαφορετικά η έκδοση δεν θα μπορούσε να είναι, αφ` ενός από άποψη δομής, επιστημονικά έγκυρη και αφ` ετέρου λειτουργική και χρηστική.
Η διάρθρωση και κατάταξη της ύλης ακολούθησε τη συνήθη διάρθρωση του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου, ήτοι τις θεματικές, από τις οποίες απαρτίζεται το ίδιο το δίκαιο του περιβάλλοντος, που είναι ακριβώς ο δικαιικός κλάδος, ο οποίος ασχολείται επιστημονικά με τη μελέτη και ανάλυση της εν γένει περιβαλλοντικής νομοθεσίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

ΜΕΡΟΣ Ι. Γενικές ρυθμίσεις
Θεμελιώδεις κανόνες
Διοίκηση περιβάλλοντος
Περιβαλλοντική εκτίμηση και αδειοδότηση
Περιβαλλοντική πληροφόρηση και συμμετοχή
ΜΕΡΟΣ ΙΙ. Δίκαιο και Φυσικό Περιβάλλον
Προστατευόμενες περιοχές
Δασικά και γεωργικά οικοσυστήματα
Θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον
Προστατευόμενα είδη (χλωρίδα - πανίδα)
Κυνήγι - Αλιεία
Γενετική ποικιλότητα - Βιοτεχνολογία
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ. Δίκαιο και Πολιτισμικό Περιβάλλον
Πολιτιστική κληρονομιά
Προστασία του τοπίου και της αισθητικής
ΜΕΡΟΣ IV. Δίκαιο και Ρύπανση
Οχλούσες εγκαταστάσεις
Ο τεχνολογικός κίνδυνος
Προστασία του αέρα
Προστασία του εδάφους
Προστασία από τον θόρυβο
Ρύπανση από προϊόντα
Προστασία από την υπερθέρμανση του πλανήτη
ΜΕΡΟΣ V. Δίκαιο και Φυσικοί Πόροι
Προστασία και διαχείριση υδάτων
Λατομεία - Μεταλλεία
ΜΕΡΟΣ VI. Οικολογική ζημία - Μορφές ευθύνης
Αστική ευθύνη
Ποινική ευθύνη
Διοικητικές κυρώσεις
Περιβαλλοντική ευθύνη
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ:
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΝΟΜΟΙ
ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΡΑΞΕΙΣ - ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-04-19 16:27:53