Ορχάν, στην αυλή των Παλαιολόγων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6887-44-4
Σταμούλης Αντ., Θεσσαλονίκη, 5/2012
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 320 σελ.
Περιγραφή

-Γιατί άραγε ο Τούρκος Ορχάν βρίσκεται στην αυλή των Παλαιολόγων και αγωνίζεται στα τείχη της Κωνσταντινούπολης μαζί με τους Ρωμιούς, να μην πέσει η Πόλη στα χέρια του στενού του συγγενή, Μωάμεθ;
-Γιατί μετάνιωσαν τόσο γρήγορα, όσοι υπέγραψαν στη Φλωρεντία για την Ένωση των εκκλησιών υποτασσόμενοι στη Δύση και στον Πάπα; Γιατί στις λοιδορίες του πλήθους δήλωναν δημοσίως: `Η χειρ αύτη υπέγραψεν... κοπήτω!`;
-Πώς βίωσε ένας ευγενής, αλλοεθνής και αλλόθρησκος, την οδυνηρή πορεία των Παλαιολόγων, από το `μνημόνιο` της Φλωρεντίας ως την άλωση της Πόλης.
-Μια συγκλονιστική μυθιστορία (στοιχεία φαντασίας και μύθου παράλληλα με κορυφαίες ιστορικές στιγμές και πλάι σε πρόσωπα των θρύλων της Ρωμιοσύνης).
-Η ιστορία μιας απέλπιδος πολιτικής και ενός μοιραίου έρωτα στα χρόνια των τελευταίων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.

Αυτά που θα διαβάσετε στις σελίδες που ακολουθούν, δεν είναι ιστορία. Κάποια ονόματα και γεγονότα ίσως είναι αληθινά. Στο σύνολό τους όμως απαρτίζουν μιαν αφήγηση, όπου ο μύθος έχει κυρίαρχη θέση.
Πρόκειται για ακριβές αντίγραφο αρχαίου χειρογράφου. Ενός πακέτου μεσαιωνικών περγαμηνών που βρέθηκαν τυχαία, καταχωνιασμένες πίσω από πέτρες, στο παράκτιο τείχος της Ιστανμπούλ.
Τούρκοι δημοσιογράφοι και ιστορικοί ονόμασαν το εύρημα: `Περγαμηνές του Ισμαήλ Γκιαούρογλου`. Αφού τις μελέτησαν, έκριναν ότι έγραφαν πράγματα ανιστόρητα και αβάσιμα, που μόνο ένας αρρωστημένος νους μπορούσε να τα σκαρφιστεί. Ή κάποιος που, σκοπίμως, επιχείρησε να διαβάλει πρόσωπα της ιστορίας, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια δική του, ανυπόστατη, μυθιστορία.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-02-13 19:39:30