Ιστορία του νέου ελληνισμού
Αρχές και διαμόρφωσή του
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-8353-26-8
Σταμούλης Αντ., Θεσσαλονίκη, 2000
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 47.70 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 1,063 γρ., 482 σελ.
τ. 1 από 4
Περιγραφή

(...) «Η αναδρομή αυτή, η οποία ερευνά τις πολιτικο-κοινωνικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις του νέου ελληνισμού, τοποθετείται, όπως είναι επόμενο, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής και στρατιωτικής ιστορίας των τελευταίων αιώνων του βυζαντινού κράτους. Μόνο τα τελευταία δραματικά γεγονότα της εξιστορούνται κάπως διεξοδικά, ιδίως όσα σχετίζονται με τον Κωνσταντίνο ΙΑ` Παλαιολόγο, γιατί η μορφή εκείνη συνδέεται στενά με τη μνήμη και γενικά με τον ιδεολογικό κόσμο του νέου ελληνικού έθνους· είναι ο κρίκος που ενώνει τον μεσαιωνικό με τον νέον ελληνισμό. Ο Κωνσταντίνος αποβλέπει συνειδητά προς την αναδημιουργία του κράτους, ενσαρκώνει την ιδέα του νέου ελληνισμού, όπως την είχαν συλλάβει ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός και προπάντων ο μαθητής του Βησσαρίων, καθώς και άλλοι ασφαλώς από τον κύκλο τους. Γι` αυτό εξαίρω και προβάλλω τις μορφές όλων αυτών των προδρόμων.
Η περίοδος των αρχών της νέας ελληνικής ιστορίας είναι πολύ ταραγμένη. Τον μεγάλο και δραματικό της πίνακα τον συνθέτουν από το ένα μέρος οι ιδέες ενός παλαιού κόσμου, οι οποίες δύουν συμπαρασύροντας στην πτώση τα υπολείμματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, και από το άλλο οι απελπισμένες κραυγές και τα πολιτικο-κοινωνικά κηρύγματα για τη σωτηρία της, που πνίγονται μέσα στη σύγχυση και στον πάταγο των ερειπίων, καθώς και οι νέες καλλιτεχνικές και πνευματικές τάσεις, που προμηνούν την αυγή ενός νέου ελπιδοφόρου κόσμου.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Β' ΕΚΔΟΣΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ
Ι. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ
ΙΙ. Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΙΙΙ. Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ 14ου ΑΙ.)
IV. ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
V. ΟΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΙ ΜΟΥΡΑΤ Β' (1421-1451)
VI. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
VII. Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
VIII. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΙΟΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΞΕΩΝ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-02-12 22:18:36