Κινηματογράφος 2023
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-436-998-0
Οξύ, Περιστέρι, 3/2024
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 1/9/2025
€ 24.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 508 σελ.
Περιγραφή
Κυκλοφόρησε ο “Κινηματογράφος 2023” από την Π.Ε.Κ.Κ.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 31ή συνεχόμενη χρονιά την έκδοση «Κινηματογράφος», τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις 508 σελίδες του «Κινηματογράφος 2023», με αρχισυντάκτη και επιμελητή έκδοσης τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κολιοδήμο, περιλαμβάνονται:

Κριτική ανάλυση όλων των ταινιών που κυκλοφόρησαν στις ελληνικές αίθουσες στη διάρκεια της περσινής χρονιάς (1 Ιαν με 31 Δεκ 2023), με κείμενα μελών της Π.Ε.Κ.Κ. που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο και/ή το διαδίκτυο.

Αναλυτικό box office της χρονιάς και σχολιασμός του από τον Δημήτρη Κολιοδήμο: Το 2023 κυκλοφόρησαν συνολικά 365 ξένες και 74 ελληνικές ταινίες. Από αυτές τις 439 ταινίες, 52 ήταν ντοκιμαντέρ, 40 κινουμένων σχεδίων και 75 επανεκδόσεις. Τη χρονιά κόπηκαν 7.430.042 εισιτήρια έναντι των 5.515.358 που είχαν κοπεί το 2022 (6.790.265 για τις ξένες και 639.777 εισιτήρια για τις ελληνικές ταινίες). Δηλαδή, σε σχέση με το 2022 η άνοδος ήταν της τάξης του 34,72%. Όμως, σε σχέση με τις προ-κορωνοϊού πάλαι ποτέ καλές εποχές, η πτώση βρίσκεται στο 22,26%. Οι ελπίδες να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό παραμένουν, παρόλο που έχουν πια αλλάξει οι συνθήκες θέασης της οποιασδήποτε ταινίας…

Η ετήσια ψηφοφορία, με την οποία κάθε χρόνο οι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου αναδεικνύουν την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, για φέτος έφερε στην κορυφή αφενός την ταινία Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου και αφετέρου τις ταινίες Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ και Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι (ισοψήφισσαν στην πρώτη θέση).

Στην έκδοση Κινηματογράφος 2023 επίσης βρίσκουμε:
Τον εισαγωγικό σχολιασμό για τα βραβεία των κριτικών από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Κ.Κ. Βασίλη Κεχαγιά, την αναλυτική καταγραφή των νέων βιβλίων για τον κινηματογράφο και τους πρωταγωνιστές του από τον Δημήτρη Καλαντίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και φόρο τιμής στους ανθρώπους του σινεμά που «έφυγαν» από κοντά μας, με ένα πλήρες Εις μνήμην από τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Γ. Καρδερίνη.

Τέλος, ανταποκρίσεις από όλα τα ελληνικά φεστιβάλ και τις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις του εξωτερικού, καθώς και μία καταγραφή των βραβείων των κινηματογραφικών Ακαδημιών στη χώρα μας και παγκοσμίως (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, Σεζάρ, Γκόγια, Νταβίντ ντι Ντονατέλο, Ίρις, βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κιν/φου, βραβεία Fangoria και χρυσά Βατόμουρα), αλλά και αναφορά στις δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.

Δημοσιεύονται κριτικές των: Παυλίνας Αγαλιανού, Μπάμπη Ακτσόγλου, Γιάγκου Αντίοχου, Γιάννη Βασιλείου, Verbal, Νίκου Γιακουμέλλου, Θόδωρου Γιαχουστίδη, Γιάννη Ν. Γκακίδη, Τάσου Γουδέλη, Ιάκωβου Γωγάκη, Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, Θοδωρή Δημητρόπουλου, Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Ζαλίγκα, Σωτήρη Ζήκου, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Κωνσταντίνου Καϊμάκη, Ιφιγένειας Καλαντζή, Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου, Κώστα Γ. Καρδερίνη, Στράτου Κερσανίδη, Βασίλη Κεχαγιά, Δημήτρη Κολιοδήμου, Πανου Κοτζαθανάση, Ανδρέα Κουταλά, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, Γιάννη Κρουσίνσκυ, Δήμητρας Κυρίλλου, Κώστα Κωνσταντινίδη, Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου, Βασίλη Μάλτα, Χρήστου Μήτση, Nίνου Φένεκ Μικελίδη, Πάρι Μνηματίδη, Δημήτρη Μπάμπα, Κωνσταντίνου Μπλάθρα, Τάσου Ντερτιλή, Γιώργου Ξανθάκη, Δημοσθένη Ξιφιλίνου, Ανδρέα Παγουλάτου, Νίκου Παλάτου, Ιωάννας Παπαγεωργίου, Γιώργου Παπαδημητρίου, Άγγελου Πολύδωρου, Γιάννη Ραουζαίου, Βασίλη Ραφαηλίδη, Rotweiler, Νεκτάριου Σάκκα, Χρήστου Σκυλλάκου, Θόδωρου Σούμα, Μίλτου Τόσκα, Νίκου Τσαγκαράκη, Γιάννη Φραγκούλη, Ηλία Φραγκούλη και Φίλιπποθ Χατζίκου.

Η έκδοση περιέχει 4 πλήρη ευρετήρια (ελληνικών τίτλων, ξενόγλωσσων τίτλων, σκηνοθετών και κριτικών-συγγραφέων) και πλούσια εικονογράφηση.


Add: 2024-04-25 14:14:51 - Upd: 2024-05-24 12:53:24