Η συντακτική του Πολιτισμού
Σύσταση, συγκρότηση και εξέλιξη του ανθρώπου στη γη
Civilization syntax
Ένα προσχέδιο για μια πλανητική ιστορία των πολιτισμών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5398-90-3
Μολύβι, Θεσσαλονίκη, 4/2024
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 22/10/2025
€ 40.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, PDF
850 σελ.
Περιγραφή
Στο παρόν βιβλίο θα επιδιώξουμε να βοηθήσουμε στην κατανόηση του φαινομένου «πολιτισμός» και του τρόπου µε τον οποίο δομείται, συντάσσεται δηλαδή και εξελίσσεται ως ζωντανό φυσικό φαινόμενο, ένα φαινόμενο µε δική του ζωή. Ο όρος ζωή εδώ νοείται µε την αριστοτελική προσέγγιση του περιεχομένου του (Περί ψυχής Β 10- 20). Μιλάμε για ζωή λέει ο Αριστοτέλης “…όταν κάτι θρέφεται, αναπτύσσεται και παρακμάζει από µόνο του”.
Από ένα µμεγάλο πλήθος εργασιών που έχει δημοσιευθεί τελευταία και αφορά τον πολιτισμό έχει δημιουργηθεί µμεγάλη σύγχυση όχι µόνο σε ό, τι αφορά τον ορισμό και την περιγραφή του περιεχομένου του όρου, αλλά και το είδος των συστατικών του στοιχείων και του τρόπου που αυτά δομούνται και συντάσσονται, ώστε να αποτελέσουν το κύριο σώμα του πολιτισμού.
Ένας από τους πιο σπουδαίους σκοπούς του βιβλίου αυτού είναι να διατυπώσει µια ερμηνευτική θεωρία της δημιουργίας, δομικής οργάνωσης και εξέλιξης των πολιτισμών ως ζωντανών φυσικών φαινομένων. Παράλληλα με τον σκοπό αυτό υπηρετούνται και πολλοί
στόχοι, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:
• Η συγκέντρωση της υπάρχουσας γνώσης που αφορά τη φύση και το περιεχόμενο του πολιτισμού
• Η αναγνώριση και καταγραφή των σπουδαιότερων χαρακτηριστικών στοιχείων, διαστάσεων του φαινομένου του πολιτισμού
• Η κατανόηση της έννοιας και του περιεχομένου ενός αντιπροσωπευτικού αριθμού επιλεγμένων µμεταβλητών, οι οποίες θα µμπορούν να λειτουργούν ως κριτήρια σύγκρισης και αξιολόγησης των πολιτισμών
• Η ανεύρεση μιας συμφωνημένης και κοινής μεθόδου μελέτης των πολιτισμών, καθώς και της κατάλληλης τεχνικής ανάλυσης και αξιολόγησης των πολιτιστικών δεδομένων.
Τελικός σκοπός παραμένει εκτός των άλλων η ανεύρεση και αποδοχή ενός αντιπροσωπευτικού ορισμού του πολιτισμού, ο οποίος να συμπυκνώνει όλες τις απόψεις του πολιτισμού και να προσδιορίζει επακριβώς το περιεχόμενο καθώς και τη δομή του. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στη δόμηση µμίας θεωρίας που θα εξηγεί τη σύσταση, συγκρότηση, ανάπτυξη και παρακμή του πολιτισμού, αλλά και τον ρόλο των σπουδαιότερων και βασικότερων µμεταβλητών του στην εξέλιξη και ακμή ή παρακμή του.

Add: 2024-04-22 22:24:38 - Upd: 2024-04-23 15:16:04