Αναπήρωες
Οι περιπέτειες μιας απίθανης παρέας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5450-72-4
Ηδύφωνο, Αίγιο, 3/2024
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 20/9/2025
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 108 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ένα εφηβικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές εφτά υπερήρωες της ζωής, που γεννήθηκαν ή απέκτησαν στην πορεία της ζωής τους κάποια αναπηρία ή άλλης φύσεως δυσκολία. Ξεδιπλώνοντας τις προσωπικές τους ιστορίες και την πορεία προς την αποδοχή της διαφορετικότητας, μας παρουσιάζουν τις ιδιαίτερες υπερδυνάμεις τους και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε αυτή που κρύβουμε μέσα μας …
Περιγραφή
Ένα εφηβικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές εφτά υπερήρωες της ζωής, που γεννήθηκαν ή απέκτησαν στην πορεία της ζωής τους κάποια αναπηρία ή άλλης φύσεως δυσκολία. Ξεδιπλώνοντας τις προσωπικές τους ιστορίες και την πορεία προς την αποδοχή της διαφορετικότητας, μας παρουσιάζουν τις ιδιαίτερες υπερδυνάμεις τους και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε αυτή που κρύβουμε μέσα μας …
 Τι άραγε αποτελεί δύναμη και τι αδυναμία στους ανθρώπους; Κι αν εμφανίζονται εμπόδια στο δρόμο μας, όπως η αναπηρία ή άλλες δυσκολίες, κατά πόσο αυτά μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας δυνάμεις ή υπερδυνάμεις;

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ποιες καταστάσεις ορίζουμε άραγε με τους όρους αναπηρία, δυσκολία, δύναμη, αδυναμία, ικανότητα...και κατά πόσο οι έννοιες αυτές περιγράφουν στα αλήθεια τους ανθρώπους στους οποίους συχνά αποδίδονται;

Πολλές φορές οι παραπάνω έννοιες μπερδεύονται και παραπλανούν, μολονότι είναι αρκετά σαφείς. Έτσι προκύπτουν παρερμηνείες.

Ανάπηρος είναι κάποιος που έχει μια μακροχρόνια σωματική, πνευματική, νοητική ή αισθητηριακή βλάβη κι έτσι εμποδίζεται η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή του στην κοινωνία, σε ίση βάση με τους υπόλοιπους πολίτες. 

Η δύναμη αφορά την ικανότητα που έχει το άτομο, να προβαίνει σε πράξεις, ώστε να πετυχαίνει στόχους. Λειτουργεί σαν ώθηση και βοηθά το άτομο να εξελίσσεται και να προοδεύει, σε αντίθεση με την έννοια της δυσκολίας ή αδυναμίας που παρεμποδίζει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργικότητα του ατόμου. 

Ως άτομο που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και συγκεκριμένα αριστερή ημιπληγία, πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου θεωρώντας πως η αναπηρία μου είναι αδυναμία και ότι υποδηλώνει κάποιο έλλειμμα ή πρόβλημα. Μεγαλώνοντας, ανακαλύπτοντας τον εαυτό μου και γνωρίζοντας και άλλους ανθρώπους με αναπηρία ή άλλες δυσκολίες, κατάλαβα πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η φύση μου, αλλά ο τρόπος που την αντιμετωπίζω. Έτσι, προσπάθησα να μάθω να αγαπώ εμένα, να αποδεχτώ τη διαφορετικότητά μου και... να το διασκεδάσω! Σε μεγάλο βαθμό το κατάφερα!

Στο μακρύ ταξίδι για την ευτυχία, η αναπηρία μου μου έμαθε να προσπαθώ, να μην τα παρατάω και να επιβραβεύω τον εαυτό μου, όταν πολλές φορές κερδίζω τις μικρές καθημερινές ή τις μεγάλες μάχες ακόμη και όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μου.

Από τους ανθρώπους που ήρθαν στη ζωή μου, είτε με αναπηρία είτε χωρίς, πολλοί με αποδέχτηκαν και με τον τρόπο τους με βοήθησαν να αντιληφθώ αυτό που ήταν πάντοτε μπροστά στα μάτια μου, ότι η αναπηρία, δηλαδή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χαρακτηριστικό, όπως το να είναι κανείς ψηλός ή να έχει φακίδες ή πεταχτά αυτιά... και απλά να διαφέρει από κάποιον άλλον!

Προφανώς όλες οι αναπηρίες δεν είναι ίδιες και η δική μου οπτική δεν αποτελεί μονόδρομο στον τρόπο αντίληψής τους. Άλλωστε, μέχρι να φτάσω ως εδώ διένυσα τη δική μου πορεία με πολλή θλίψη, ματαίωση, εγχειρήσεις, νοσηλείες, απόρριψη...

Στην αναπηρία μου όμως οφείλω και αρκετές στιγμές γέλιου σχετικά με όσα μου συνέβαιναν, αλλά και την απόλαυση της καθημερινότητας, των ευχάριστων και δυσάρεστων καταστάσεων.

Σταδιακά συνειδητοποίησα ότι η ζωή αποτελείται αναπόφευκτα και από ευχάριστα, αλλά και από δυσάρεστα γεγονότα, που καμιά σημασία δεν έχουν από μόνα τους, χωρίς το νόημα που εμείς τους δίνουμε. Σημασία έχει ο τρόπος που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε, τα διαχειριζόμαστε και τα τοποθετούμε στη σωστή τους διάσταση.

Τα εμπόδια που συχνά εμφανίζονται στη ζωή μας, μας αναγκάζουν να ωριμάσουμε και να τα διαχειριστούμε, ακολουθώντας κάθε φορά τον δικό τους μοναδικό και δικό μας προσωπικό ανήφορο. Κάπου εκεί, έχοντας φτάσει στην κορυφή μιας ανηφόρας αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν τελικά αυτό που μας δόθηκε είναι δύναμη ή αδυναμία...

Οι σκέψεις και οι καταστάσεις που βίωσα με οδήγησαν να εμπνευστώ τους αναπήρωες και την παρέα τους. Ανθρώπους τόσο δυσκολεμένους, τόσο ιδιαίτερους αλλά και ταυτόχρονα τόσο ζωντανούς και τόσο ενδυναμωμένους... ο καθένας με τη δική του προσωπική ιστορία.

Το βιβλίο αν και δίνει πληροφορίες για διάφορες αναπηρίες και άλλες δυσκολίες, αποτελεί μυθιστόρημα και όχι επιστημονικό εγχειρίδιο. Σε αυτό η έννοια της υπερδύναμης παρουσιάζεται ως η ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί προς όφελός του τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, ώστε να ευτυχήσει. Έτσι, ανεξάρτητα από τα ελαττώματα και τα προτερήματά του κάθε ήρωα, η αποδοχή του εαυτού, η αισιόδοξη διάθεση, η απελευθέρωση από δυσλειτουργικές αντιλήψεις και συναισθήματα που μας κρατούν δέσμιους στην αδύναμη εκδοχή του εαυτού μας και η επικράτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης με την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του φθόνου παρουσιάζονται ως υπερδυνάμεις. 

Φιλοδοξία μου είναι, λοιπόν, οι άνθρωποι που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο, με αφορμή τους δικούς μου ήρωες, να ανακαλύψουν τον υπερήρωα μέσα τους.



Add: 2024-03-20 13:33:00 - Upd: 2024-03-22 11:16:10