Αρχές οικονομικής επιστήμης
Μικροοικονομική Θεωρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-81412-8-5
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 65.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 816 σελ.
Περιγραφή
Τα οικονομικά είναι η επιστήμη που ασχολείται με την μελέτη της χρήσης και της ανταλλαγής σπάνιων πόρων. Θεωρείται μια κατεξοχήν κοινωνική επιστήμη εφόσον χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους για να αναπτύξει θεωρίες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση της οικονομικής συμπεριφοράς ατόμων, ομάδων και οργανισμών. Ως προς την μεθοδολογία, οι οικονομολόγοι, όπως και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ελεγχόμενα πειράματα με τον τρόπο που το πράττουν για παράδειγμα οι χημικοί και οι βιολόγοι. Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι καλούνται να αναπτύξουν υποθέσεις για να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει μια οικονομική συμπεριφορά και στη συνέχεια κατασκευάζουν μοντέλα για να δοκιμάσουν αυτές τις υποθέσεις.
Η διαρκής εξέλιξη των κοινωνικών επιστημών τα τελευταία εκατό χρόνια, οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην αναγκαιότητα εξειδίκευσης των τομέων έρευνας. Αυτό ισχύει και για την οικονομική επιστήμη, όπως άλλωστε τεκμηριώνεται από την ανάπτυξη διαφορετικών τομέων έρευνας, συμπεριλαμβανομένων της μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ανάλυσης, των θεωρητικών και εφαρμοσμένων οικονομικών, της βιομηχανικής, αστικής και χρηματοπιστωτικής οικονομίας κ.α. Αυτό που τους συνδέει όλους αυτούς τους τομείς έρευνας, είναι η προσπάθεια να γίνει κατανοητό πώς και γιατί πραγματοποιείται ανταλλαγή και πώς η ανταλλαγή δημιουργεί οφέλη και κόστος για τους συμμετέχοντες. Κατ' αυτό τον τρόπο η μελέτη των οικονομικών περιστρέφεται γύρω από τρία βασικά ερευνητικά πεδία: γιατί οι ελάχιστοι πόροι ανταλλάσσονται; πώς συμπεριφέρονται καταναλωτές και παραγωγοί καθώς αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους στις αγορές, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αμοιβαία επωφελείς ανταλλαγές; και ποιος ο ρόλος του κράτους στην αντιστάθμιση των περιορισμών των αγορών με στόχο την επίτευξη αμοιβαίως επωφελών ανταλλαγών;
Ειδικότερα, η Μακροοικονομική ανάλυση ασχολείται με τη συμπεριφορά και τα προβλήματα του συνόλου μιας οικονομίας ή μεγάλων επιμέρους τομέων της (π.χ. του συνόλου των επιχειρήσεων, του συνόλου των εργαζομένων, του δημόσιου τομέα κ.ο.κ.) και εξετάζει τα συνολικά οικονομικά μεγέθη.
Η Μικροοικονομική ανάλυση, που αποτελεί και το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου, ασχολείται κυρίως με τις επί μέρους οικονομικές μονάδες (π.χ. έναν παραγωγό, έναν εργαζόμενο, έναν επενδυτή, έναν καταναλωτή κ.ο.κ.) και εξετάζει τη συμπεριφορά τους, τις σχέσεις που απορρέουν από αυτήν και τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Το παρόν σύγγραμμα, απαρτίζεται από είκοσι επτά κεφάλαια, συνολικού αριθμού 816 σελίδων και είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των συγγραφέων.
Επίσης, το δεύτερο μέρος ασχολείται με τις εφαρμογές για κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά που αναφέρονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Οι εφαρμογές του βιβλίου Αρχές Οικονομικής Επιστήμης (Μικροοικονομική Θεωρία) είναι της μορφής ερωτήσεις και ασκήσεις του τύπου σωστό ή λάθος και βασικά του τύπου πολλαπλής ερώτησης.
Τέλος, το τρίτο μέρος του βιβλίου δίνει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις και ασκήσεις του δεύτερου μέρους του βιβλίου.
Σκοπός του εν λόγω βιβλίου, που γράφτηκε με τον πιο κατανοητό και παιδαγωγικό τρόπο, είναι να αποτελέσει ένα σύγχρονο εγχειρίδιο στα χέρια των φοιτητών, που επιθυμούν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της οικονομικής επιστήμης, καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί και συμπεριφέρεται η αγορά και οι επιμέρους οικονομικές μονάδες (επιχειρήσεις, νοικοκυριά, άτομα).
Παράλληλα, απευθύνεται και σε όλα τα στελέχη των επιχειρήσεων που επιθυμούν να λάβουν γνώση των νέων θεμάτων, που άρχισαν πλέον να τίθενται στο κέντρο των συζητήσεων της μικροοικονομικής θεωρίας, αξιοποιώντας δεδομένα από την πραγματική οικονομία, καθιστώντας κατ'αυτό τον τρόπο την μικροοικονομική ανάλυση ένα ισχυρό εργαλείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. [...] (Από τον πρόλογο των συγγραφέων)

Add: 2024-03-08 14:36:10 - Upd: 2024-03-08 14:36:10