Πρακτικός οδηγός My data -ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ -ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ 2024
Διακίνηση - τιμολόγηση 2024
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-209-069-5
Astbooks, Αγία Βαρβάρα, 1/2024
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 15/7/2025
€ 70.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
921 σελ.
Περιγραφή

Με τη θέση σε λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA, ένα μεγάλο ψηφιακό έργο έγινε πραγματικότητα. Ιδιαίτερα τώρα, ύστερα και από αρκετές αναβολές προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να υποδεχτούν την εν λόγω μεταρρύθμιση, όσο αυτό είναι δυνατό, σε μια δύσκολη για την οικονομία περίοδο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, σύγχρονο εργαλείο και λύση, για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων.
Επιπλέον, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA αποτελεί ένα ψηφιακό άλμα για τη σχέση των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, καθιστώντας τη σημείο αναφοράς στη νέα ψηφιακή αρχιτεκτονική της ΑΑΔΕ και διευρύνει ποιοτικά και ποσοτικά το φάσμα υπηρεσιών που παρέχει στην οικονομία, ενισχύοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον συνολικά.
Με την έκδοση της κοινής κανονιστικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α.1138/2020, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την τελευταία απόφαση Α.1170/2023, τέθηκε το νέο πλαίσιο, με βάση το οποίο οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ με ηλεκτρονικό τρόπο δεδομένα από τα λογιστικά στοιχεία και βιβλία τους, ανεξαρτήτως του μεγέθους αυτών και του τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων (απλογραφικά-διπλογραφικά).
Ταυτόχρονα, με σκοπό την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ως τρόπο έκδοσης των παραστατικών τους, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επεξεργάστηκαν σειρά από κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, τα οποία περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη έκδοση.
Να σημειώσουμε ότι η ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της πλατφόρμας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων (My Data), με σκοπό τη συγκέντρωση και αξιοποίηση πληροφοριών προς εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, σε επιμέρους φορολογικά αντικείμενα (π.χ. παρακολούθηση εσόδων ανά ΑΦΜ, ποσού ΦΠΑ προς απόδοση, στόχευση ελέγχων κ.ο.κ.).
Το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της ASTbooks προκειμένου να αποτελέσει ένα βοηθητικό εργαλείο στα χέρια του επαγγελματία λογιστή για την ομαλότερη μετάβασή του στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, βοηθώντας να ξεπεραστούν τα όποια αρχικά προβλήματα είχαν παρουσιαστεί κατά την αρχική εφαρμογή αλλά και μετέπειτα κατά την διαδικασία διαβίβασης των δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Για αυτό το λόγο το βιβλίο εξακολουθεί να περιέχει πλούσια και ενημερωμένη θεματολογία από όλες τις πρόσφατες εγκυκλίους.

Το παρόν βιβλίο περιλαμβάνει 11 κεφάλαια σχετικά με (ενδεικτικά):
•    τον τρόπο έκδοσης και αποδοχής του ηλεκτρονικού τιμολογίου,
•    την έκταση εφαρμογής, το χρόνο και τη διαδικασία ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ,
•    την Διασύνδεση ΦΗΜ και EFT/POS και ΦΗΜ-esend,
•    τις κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης,
•    τις κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης προς ηλεκτρονική διαβίβαση,
•    τις υποχρεώσεις του λογιστή σχετικά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA,
•    τι διαβιβάζει η επιχείρηση (Β2Β, Β2C συναλλαγές κ.λπ.),
•    την διαδικασία γρήγορης πρόσβασης στην πλατφόρμα,
•    αναλυτικές οδηγίες χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας,
•    τον τρόπο και τις διαδικασίες διαβίβασης παραστατικών από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (δικηγόροι, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές, φάκελος εισαγωγών κ.λπ.)
•    τους τύπους των παραστατικών και τον τρόπο ενημέρωσης των βιβλίων του εκδότη
•    οδηγούς χρήσης (timologio, ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, κ.λπ.)

Τέλος η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει πρακτικά ζητήματα που έχουν τεθεί στην ως ερωτήματα στην υπηρεσία ερωτημάτων της Astbooks και τα οποία έχει απαντήσει η επιστημονική μας ομάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τον αναγνώστη στην αντιμετώπιση ανάλογων ζητημάτων καθώς και πλήθος συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων (170), για τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όπου ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να ανατρέξει και να λύσει με πρακτικό τρόπο κάποιο ερώτημα που ενδεχομένως του γεννηθεί.

Η επιστημονική ομάδα της Astbooks


Add: 2024-02-19 11:09:45 - Upd: 2024-02-26 12:04:30