Το καφενείο των απόντων
Επιμέλεια κειμένου: Πέτσας, Θωμάς, Δ.
Υπεύθυνος επιμελητής: Πολίτου, Μαρία Η., 1963 - 2023
Γενικός επιμελητής: Πέτσας, Θωμάς, Δ.
Λογοτεχνική επιμέλεια: Πέτσας, Θωμάς, Δ.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-614-030-3
Εντός, Καισαριανή, 9/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 1/3/2025
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 192 σελ.
Περιγραφή
Το «Καφενείο των Απόντων» δε μοιάζει με τα άλλα στέκια. Οι «θαμώνες» του δεν είναι απόμαχοι της δουλειάς, ακόμα και οι πιο γηραλέοι. Δεν έχουν ξεμπερδέψει με τα εγκόσμια. Έχουν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς. Κουβαλάνε καλά κρυμμένα μυστικά ζωής, μύχιους ανεκπλήρωτους πόθους, ευγενείς ή ανομολόγητες φιλοδοξίες. Ζουν στη σκιά των πληγών που άφησε η παλιά τους ζωή. Γι’ αυτό και το καφενείο είναι για κείνους κοινότητα και καταφύγιο μαζί.  
   Ένας νεαρός κληρονόμος, μια φιλόδοξη διακοσμήτρια, ο συνταξιούχος συμβολαιογράφος που γνωρίζει πολλά, ο μοναχικός ιστορικός τέχνης, ένας μυστηριώδης και μόνιμα θλιμμένος ευγενής άνδρας, ο συνεσταλμένος χαράκτης, ένας φιλοσοφημένος παραχαράκτης, ένας απατεωνίσκος μικρέμπορος, κάποιος εξαφανισμένος πολιτικός πρόσφυγας, ο ονειροπόλος νέος, ένας εμμονικός αστυνόμος, μια δαιμόνια ρεπόρτερ… Ζωές που τέμνονται με τα νήματα της μοίρας και της αέναης κοινωνικής εξέλιξης κι εναλλαγής, στροβιλίζονται στη δίνη των τεκτονικών μεταβολών που διαπέρασαν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, σε δυο διαφορετικές γωνιές της Αθήνας, στο θορυβώδες κέντρο και σε μια λαϊκή συνοικία.
   Ο Τάκης Σκλάβος στο κοινωνικό αυτό μυθιστόρημα, με ζυγισμένες δόσεις μυστηρίου και υποδόριου χιούμορ, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας εποχής που αλλάζει, μιας πόλης που μεταμορφώνεται και των ανθρώπων της που ακροβατούν ανάμεσα στο στοιχειωμένο παρελθόν και στο ανυπόμονο μέλλον. Φιγούρες που, αν και δρουν σε παλιότερες δεκαετίες, είναι γήινες, οικείες, σημερινές, ακτινογραφημένες με ακρίβεια μέσα από τη διεισδυτική ματιά του συγγραφέα. Γι’ αυτό και φροντίζει να μας προειδοποιήσει: «…όταν η λέξη ‘’Τέλος’’ γραφτεί στην τελευταία σελίδα, οι ανικανοποίητοι αυτοί λογοτεχνικοί ήρωες δραπετεύουν απ’ το βιβλίο και ανήσυχοι περιπλανώνται ανάμεσα μας. Στους δρόμους, στην αγορά, στις λαϊκές συγκεντρώσεις, στα τρένα και στις υπόγειες διαβάσεις...».
    Μαζί με τους ήρωες του μυθιστορήματος, πρωταγωνίστριες αναδεικνύονται η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Ακόμα κι όταν σκιάζονται από τον κυνισμό της «νέας εποχής», βρίσκουν τη χαραμάδα που χρειάζονται για να ξαναβγούν στο προσκήνιο και να σφραγίσουν τις κοινωνικές σχέσεις.
   Κι έτσι, απόντες και παρόντες, θύτες και θύματα, το αληθινό και το κίβδηλο, συμπλέκονται και ξετυλίγονται σαν ένα κουβάρι χωρίς αρχή και τέλος. Όπως κι η ίδια η ζωή, άλλωστε…
Ένα μυστηριώδες καφενείο με θαμώνες τους απόντες της διπλανής πόρτας…


Add: 2024-02-07 10:09:26 - Upd: 2024-02-16 10:57:01