H ιστορία του εταιρισμού
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5500-48-1
ΥΠΑΤΙΑ ΛΥΔΙΑ, Αθήνα, 12/2023
64η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 19/6/2025
€ 21.20 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
346 σελ.
Περιγραφή
Η εμφάνιση της πορνείας σε κάθε της μορφή αλλά και η εμφάνιση της βίας όχι μόνο από τον άνδρα προς τη γυναίκα αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, με κάθε είδους σκληρότητα που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πατριαρχία, η οποία μετρά μόνο 5.000-8.000 χρόνια ζωής, ένα σχετικά σύντομο διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η ιστορία του εταιρισμού πραγματεύεται ένα θέμα που οι ιστορικοί ανά τους αιώνες έχουν συστηματικά αποφύγει, παρόλο που πιθανώς να αποκαλύπτει περισσότερες πτυχές του "συλλογικού ασυνείδητου" ενός λαού, παρά όλες οι μάχες που έχει δώσει ο συγκεκριμένος λαός για την υποδούλωση κάποιου άλλου λαού ή για την ελευθερία του. Η πατριαρχική δομή της οργανωμένης θρησκείας σε όλους τους πολιτισμούς της Γης έχει αποφύγει το θέμα της σεξουαλικότητας, όπως ο διάολος το λιβάνι, και μια διερεύνηση της πορνείας ανά τους αιώνες σίγουρα αγγίζει θέματα που η Εκκλησία προτιμά να μένουν σιωπηλά.
Η μελέτη του ιατρού δρ. Βαλέριου Μαρσέλου αποτελεί ένα ανάγνωσμα επίκαιρο σε κάθε εποχή, παρά το γεγονός ότι έχει γραφτεί αρκετά παλαιότερα, όταν τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής κοινωνίας ήταν πολύ πιο συντηρητικά από τη σημερινή στάση της απέναντι στο θέμα της σεξουαλικότητας.
Τα αίτια και οι συνέπειες του εταιρισμού, οι τρόποι επίτευξης του αγοραίου έρωτα, η διάκριση των εκπορνευόμενων γυναικών, η ομορφιά και ο πνευματικός ή μη πλούτος αυτών, ο αγώνας για επιβίωση ή πλουτισμού και κοινωνικής ανέλιξής τους, η νομοθεσία των διαφόρων πόλεων-κρατών, η ανοχή ή όχι της φανερής ή κρυφής πορνείας, η έκλυση των ηθών κατά τις θρησκευτικές τελετουργίες, η ιερή και κοσμική πορνεία (γυναικεία και ανδρική) εκτίθενται στο πρωτοποριακό για την εποχή του σύγγραμμα, αποκαλύπτοντας τη στάση των διαφόρων αρχαίων λαών στο θέμα του αγοραίου έρωτα. 

Add: 2023-12-30 11:19:55 - Upd: 2024-01-04 12:17:55