Ο άνθρωπος, ο χώρος, το περιβάλλον
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5697-11-2
Το Ροδακιό, Αθήνα, 2/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 1/8/2024
€ 26.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 376 σελ.
Περιγραφή
Συγκεντρωμένα εδώ θα βρει ο αναγνώστης άρθρα, που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες, και ανακοινώσεις που εκφωνήθηκαν σε ημερίδες και συνέδρια. Η Ράνια Κλουτσινιώτη βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης για το χώρο, το περιβάλλον και τον άνθρωπο από πολύ νωρίς στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και ασχολήθηκε επί μακρόν με όλα όσα σήμερα είναι κατεστημένη ατασθαλία, όπως, λ.χ.. η παραγωγή αυθαιρέτων και αντιαισθητικών κτισμάτων σε όλη τη χώρα.
Όπως σημειώνει η ίδια: «Κάθε ταξίδι στο χώρο είναι και ταξίδι στο χρόνο. Η μοναδική εμπειρία του παρόντος είναι ότι δεν είναι παρελθόν. Όλα αποκτούν νόημα όταν τοποθετούνται στο χώρο, και ο χρόνος παίρνει τις διαστάσεις διάρκειας που μόνον η γεωγραφία μπορεί να του αποδώσει. Βήμα προς βήμα προσπάθησα να παρακολουθήσω το ιστορικό γίγνεσθαι μέσα από την ιστορία των μνημείων, τη φυσιογνωμία και τις περιπέτειες τόπων και πόλεων, τη διαλεκτική σχέση των κοινωνιών του παρελθόντος με το φυσικό περιβάλλον. Μπορούν άραγε οι εμπειρίες του παρελθόντος να μας διδάξουν; Είναι ο λόγος που αποφάσισα να δημοσιεύσω μερικές επιλεγμένες παρεμβάσεις μου, μήπως και το βιβλίο αυτό συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, και γίνουν κατανοητές οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης.»
Η Ράνια Κλουτσινιώτη εργάστηκε ως αρχιτέκτων-πολεοδόμος και διαθέτει εμπειρία πέντε δεκαετιών στον τομέα του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της χωροταξίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Έχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα και διετέλεσε μεταξύ άλλων Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, αιρετός Επιμελητής του Επιστημονικού Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ και εκπρόσωπός του στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, καθώς και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης επί μια εικοσαετία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά και πολιτικά περιοδικά, υπήρξε εισηγήτρια σε ημερίδες και μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών και εθνικών συνεδρίων.


Add: 2023-12-19 16:46:12 - Upd: 2023-12-27 16:16:50