Η Μεγάλη Φενάκη
Πώς οι εταιρείες συμβούλων αποδυναμώνουν τις επιχειρήσεις μας, αδρανοποιούν τις κυβερνήσεις μας και στρεβλώνουν τις οικονομίες μας
The Big Con : How the Consulting Industry Weakens Our Businesses, Infantilizes Our Governments, and Warps Our Economies (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-397-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 12/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 328 σελ.
Περιγραφή
Υπάρχει μια παγιωμένη σχέση μεταξύ του κλάδου των εταιρειών συμβούλων και του τρόπου διαχείρισης των επιχειρήσεων και των κρατών σήμερα, η οποία πρέπει να αλλάξει. Η Mariana Mazzucato και η Rosie Collington δείχνουν ότι η εξάρτηση των οικονομιών μας από εταιρείες όπως η McKinsey, η Boston Consulting Group, η Bain & Company, η PwC, η Deloitte, η KPMG και η EY εμποδίζει την καινοτομία, περιπλέκει την εταιρική και πολιτική λογοδοσία και εμποδίζει τη συλλογική μας αποστολή να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή.
Το βιβλίο περιγράφει την εξαπάτηση του κλάδου των εταιρειών συμβούλων στις συμβάσεις που συνάπτουν με τις αποδυναμωμένες και αποστρεφόμενες τον κίνδυνο κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που μεγιστοποιούν την αξία των μετόχων. Αναπτύχθηκε από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 στον απόηχο των μεταρρυθμίσεων τόσο της νεοφιλελεύθερης δεξιάς όσο και των προοδευτικών πολιτικών του Τρίτου Δρόμου και ευδοκιμεί από τα δεινά του σύγχρονου καπιταλισμού, από τη χρηματιστικοποίηση και την ιδιωτικοποίηση μέχρι την κλιματική κρίση. Είναι δυνατή λόγω της μοναδικής δύναμης που ασκούν οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων μέσω εκτεταμένων συμβάσεων και δικτύων –ως σύμβουλοι, νομιμοποιητές και εξωτερικοί συνεργάτες– και της ψευδαίσθησης ότι αποτελούν αντικειμενικές πηγές εμπειρογνωμοσύνης και ικανότητας. Ακόμα χειρότερα, οι καλύτεροι και ευφυέστεροι πτυχιούχοι μας συχνά απομακρύνονται από τις δημόσιες υπηρεσίες προς τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Με όλους αυτούς τους τρόπους, η Μεγάλη Φενάκη αποδυναμώνει τις επιχειρήσεις μας, αδρανοποιεί τις κυβερνήσεις μας και στρεβλώνει τις οικονομίες μας.
Οι Mazzucato και Collington καταρρίπτουν με δεξιοτεχνία τον μύθο ότι οι εταιρείες συμβούλων προσθέτουν πάντα αξία στην οικονομία. Με μια πληθώρα πρωτότυπων ερευνών, επιχειρηματολογούν έξοχα υπέρ της επένδυσης και της συλλογικής νοημοσύνης στο εσωτερικό όλων των οργανισμών και των κοινοτήτων και υπέρ ενός νέου συστήματος στο οποίο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας εργάζονται καινοτόμα για το κοινό καλό. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των συμβούλων και να ξαναχτίσουμε οικονομίες και κράτη που εκπληρώνουν τον σκοπό τους.

«Η Μεγάλη Φενάκη του τίτλου του βιβλίου δεν είναι έγκλημα – είναι μια εξαπάτηση. Οι εταιρείες συμβούλων και οι εξωτερικοί συνεργάτες, υποστηρίζει η Mazzucato, γνωρίζουν λιγότερα από όσα ισχυρίζονται, κοστίζουν περισσότερο από όσο φαίνεται και –μακροπρόθεσμα– εμποδίζουν τον δημόσιο τομέα να αναπτύξει εσωτερικές ικανότητες».

Henry Mance, Financial Times

«Οι συγγραφείς παρέχουν αμέτρητα πειστικά παραδείγματα για τον κίνδυνο της υπερβολικής εμπιστοσύνης του κοινού στον κλάδο των εταιρειών συμβούλων ... Η Μεγάλη Φενάκη προβάλλει ένα ισχυρό επιχείρημα για ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα, αλλά –δεδομένης της τεράστιας επιρροής του κλάδου των εταιρειών συμβούλων– έχουν δικαίωμα να το κατανοήσουν και να το ελέγξουν. Ένα αποτελεσματικό, σημαντικό και εξαιρετικά ευανάγνωστο βιβλίο».

HilaryLamb, E&TMagazine

«Όπως υποδηλώνει ο τίτλος του βιβλίου αυτού, η συμβουλευτική είναι, τουλάχιστον εν μέρει, μια εξαπάτηση. Η δουλειά ενός συμβούλου είναι να πείσει τους ανήσυχους πελάτες ότι έχει τις απαντήσεις, είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι».

HettieOBrien, Guardian

«Συναρπαστικό ... Οι Mazzucato και Collington εξετάζουν πώς προέκυψε αυτή η εκπληκτική παγκόσμια άνοδος των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η βασική ιδέα βρίσκεται στον τίτλο του βιβλίου – Η Μεγάλη Φενάκη ... η εξαπάτηση προκύπτει από την ικανότητα να δημιουργείται η εντύπωση της αξίας. ... Οι Mazzucato και Collington είναι έτοιμες να πουν τι πρέπει να γίνει: ένα νέο όραμα για τη δημόσια διοίκηση: επενδύσεις στην εσωτερική κυβερνητική ικανότητα και τη δημιουργία ικανοτήτων, ενσωμάτωση της μάθησης και αξιολόγησή της στις συμβάσεις και εντολή για διαφάνεια και αποκάλυψη των συγκρουόμενων συμφερόντων».

Michael Marmot, The Lancet

«Ένα ισχυρό κατηγορητήριο για έναν αμφιλεγόμενο κλάδο. Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί σε όλο τον κόσμο και να δώσει το έναυσμα για μια συζήτηση που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό: Χρειαζόμαστε πραγματικά όλους αυτούς τους συμβούλους; »

Rutger Bregman, συγγραφέαςτωνUtopia for Realists και Humankind


Add: 2023-12-13 16:20:27 - Upd: 2023-12-14 12:43:17