Γράμματα στους Γερμανούς
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-283-536-4
Ροές, Αθήνα, 12/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.54 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
11 x 17 εκ., 120 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Στην καρδιά του Γαλλο-πρωσικού πολέμου, ο πρωτοπόρος ζωγράφος Κουρμπέ παίρνει θέση – το πάθος του ξεχειλίζει, το ζωγραφικό του ταλέντο διοχετεύεται σε σελίδες βιβλίου, κι απ’ τα γραπτά του αναδύεται όχι μονάχα η συνείδηση ενός καλλιτέχνη εν μέσω πολέμου, αλλά και η πάλη δυο πολιτισμών: της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Περιγραφή
Ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 19ου αιώνα, πρωτοπόρος, οραματιστής, πνεύμα άναρχο, που άνοιξε με το έργο του καινούργιους δρόμους στην Τέχνη, ο Κουρμπέ βγαίνει εδώ από τον συνήθη ρόλο του: στην καρδιά του Γαλλο-πρωσικού πολέμου αφήνει το πινέλο και πιάνει την πένα.
Με πάθος και οργή επιτίθεται στους Γερμανούς, όχι στο πεδίο της μάχης, αλλά του πνεύματος. Στα Γράμματά του δεν αναδεικνύεται μόνο η αγωνία ενός ολόκληρου λαού εν μέσω πολέμου, αλλά και η σύγκρουση δυο πολιτισμών, θεμελίων της Ευρώπης: της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Στο επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνεται η Ομολογία πίστεως του Κουρμπέ, μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μανιφέστο των καλλιτεχνικών και πολιτικών ιδεών του, καθώς κι ένα σύστοιχο κείμενο του Βικτόρ Ουγκό, γραμμένο κι αυτό ενώ μαίνεται ο Γαλλο-πρωσικός, που εμφορείται από το ίδιο πνεύμα και ανάλογα φλογερά ιδανικά.
Την έκδοση συνοδεύει κατατοπιστική εισαγωγή για την καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Κουρμπέ, καθώς και για το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.


Add: 2023-12-08 19:23:58 - Upd: 2024-02-21 16:25:40