Οι Σλάβοι εν Ελλάδι
Ανασκευή των θεωριών Φαλμεράϋερ
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5500-44-3
ΥΠΑΤΙΑ ΛΥΔΙΑ, Αθήνα, 11/2023
61η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 13/5/2025
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
172 σελ.
Περιγραφή
Οποιοσδήποτε άνθρωπος ακούσει έναν "έγκριτο" Ευρωπαίο ιστορικό να δηλώνει ότι κατά τον Μεσαίωνα η Ελλάδα ερημώθηκε και αποικήθηκε αποκλειστικά από Σλάβους, επομένως οι σημερινοί Έλληνες δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, είναι απολύτως φυσικό να το θεωρήσει αληθοφανές και να το πιστέψει. Πόσο εύκολα όμως καταρρίπτεται αυτός ο ισχυρισμός αν κάποιος μελετήσει τα ιστορικά στοιχεία και τις κατάλληλες πηγές, κάτι που ο Γιάκομπ Φαλμεράυερ "προτίμησε" να αποφύγει, ώστε να κυριαρχήσει η εξωφρενική θεωρία του. Χωρίς να το θέλουμε, οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε σκέψεις ότι η θεωρία Φαλμεράυερ ήταν μια ακόμα προσπάθεια να εξαφανιστεί η επίδραση της Ελλάδας του Μεσαίωνα στην Αναγέννηση της Ευρώπης. Αν δεν υπήρχαν Έλληνες, τότε η Αναγέννηση της Δύσης δεν χρωστάει τίποτα στους συγκαιρινούς της Έλληνες, παρά μόνο στα αρχαία κείμενα.
Ο Κάρολος Χοπφ, ένας Γερμανός ιστορικός παθιασμένος με τη μεσαιωνική ιστορία της Ελλάδας, βρήκε σχετικά εύκολα τα "κενά" στη θεωρία του Φαλμεράυερ και με μια σύντομη μονογραφία κατέρριψε κατηγορηματικά τις κακόβουλες απόψεις του Αυστριακού από το Τυρόλο.
Παρά τη γενικευμένη εξάπλωση σλαβικών φυλών σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, οι θεωρίες περί εξολόθρευσης κάθε ελληνικού πληθυσμού από τα εδάφη είναι καθαρό μύθευμα διότι υπάρχουν στοιχεία που τοποθετούν ελληνικούς πληθυσμούς σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, παρά την ταυτόχρονη παρουσία Σλάβων. Αυτές και άλλες λεπτομέρειες ο Φαλμεράυερ αγνόησε προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του, από τις οποίες τελικά αποκόμισε φήμη και ιστορική ταυτότητα. 

Add: 2023-12-03 19:01:05 - Upd: 2024-03-01 14:53:45