Χίλια εννιακόσια είκοσι δύο / 2022
Χάρτης αφιερώματα. Τεύχος 48
Δημιουργία: Αποστολίδου, Ξένια
Σχεδιαστής: Αποστολίδου, Ξένια
Εξώφυλλο/εικαστικό: Αποστολίδου, Ξένια
Επιμέλεια κειμένου: Φαμέλου, Νάντια
Υπεύθυνος επιμελητής: Καλοκύρης, Δημήτρης
Συνεργαζόμενος επιμελητής: Μονεμβασίτης, Γιώργος Β.
Γενικός επιμελητής: Καλοκύρης, Δημήτρης
Με την βοήθεια: Μονεμβασίτης, Γιώργος Β.
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5646-25-7
Ιανός, Θεσσαλονίκη, 11/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 17/5/2025
€ 18.89 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 680 γρ., 440 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Μία ανθολογία μελετών δημοσιευμένων στο ηλεκτρονικό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Χάρτης», αφιερωμένη στη φωτεινή εκείνη κοιτίδα πολιτισμού που ξεριζώθηκε βάναυσα το ’22 και σκορπίστηκε σε νέες πατρίδες, δίνοντας μιαν άλλη πνοή σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής στον ελλαδικό χώρο. Ανιχνεύοντας το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τον λογοτεχνικό μας πλούτο, ο οποίος καταγράφει την τραγωδία, η έρευνα, εδώ, εμβαθύνει στον ανθρώπινο πόνο, στη νοσταλγία για όσα χάθηκαν, στον επίπονο αγώνα των προσφύγων για την αποδοχή και την ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα· τον «αγώνα για το ρίζωμα».
Περιγραφή
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο ΧΑΡΤΗΣ / ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: «Χίλια Εννιακόσια Είκοσι Δύο / 2022». Μία ανθολογία μελετών δημοσιευμένων στο ηλεκτρονικό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Χάρτης», αφιερωμένη στη φωτεινή εκείνη κοιτίδα πολιτισμού που ξεριζώθηκε βάναυσα το ’22 και σκορπίστηκε σε νέες πατρίδες, δίνοντας μιαν άλλη πνοή σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής στον ελλαδικό χώρο. Ανιχνεύοντας το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τον λογοτεχνικό μας πλούτο, ο οποίος καταγράφει την τραγωδία, η έρευνα, εδώ, εμβαθύνει στον ανθρώπινο πόνο, στη νοσταλγία για όσα χάθηκαν, στον επίπονο αγώνα των προσφύγων για την αποδοχή και την ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα· τον «αγώνα για το ρίζωμα».

Απόσπαμα από την Εισαγωγή
Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, είναι περισσότερο από αναγκαία μία αναμέτρηση με αυτό το τραγικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας, που άφησε βαθύ το αποτύπωμά του σε κάθε πεδίο –οικονομικό, πολιτισμικό, κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό– της νεοελληνικής ζωής.
Το περιοδικό λόγου και τέχνης «Χάρτης» (www.hartismag.gr) καταθέτει ένα καλειδοσκοπικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ένα αφιέρωμα που αποπειράται να ανιχνεύσει τους τρόπους με τους οποίους το ίδιο το γεγονός της Καταστροφής αλλά και οι συνέπειές του γονιμοποίησαν την πεζογραφία, την ποίηση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον αθλητισμό, από το 1922 έως τις μέρες μας. Αντικείμενο και στόχος του αφιερώματος δεν είναι απλώς η καταβύθιση στο ιστορικό παρελθόν, αλλά οι εξακτινώσεις του δράματος του 1922 στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό εν γένει, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζει ακόμα και σήμερα στη συζήτηση για τα θέματα εθνικής ταυτότητας, ετερότητας και κοινωνικής κρίσης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στο αφιέρωμα χαρτογραφούν:
Τόνια Καφετζάκη, Δώρα Μέντη, Παντοφίλη Βαρβαρήγου, Έρη Σταυροπούλου, Αγγέλα Καστρινάκη, Μαρία Αθανασοπούλου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Γιώργος Ν. Περαντωνάκης, Δημήτρης Κόκορης, Μαρία Νικολοπούλου, Παναγιώτα Μ. Χατζηγεωργίου, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloúp), Κέλη Δασκαλά, Ευριπίδης Γαραντούδης, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Βάλτερ Πούχνερ, Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Μιμή Ντενίση, Κυριακή Πετράκου, Θοδωρής Γκόνης, Θανάσης Αγάθος, Κριστίνα Γκεντγκαουντάιτε, Τρισεύγενη Μπίλια, Αριστομένης Καλυβιώτης, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, Αντώνης Κόντος, Γιώργος Ανδρειωμένος.
Επιμέλεια: Θανάσης Αγάθος, Χριστίνα Ντουνιά - με τη συνδρομή του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη.
Διεύθυνση σειράς: Δημήτρης Καλοκύρης.
Σχετιζόμενα προϊόντα

Add: 2023-11-20 12:15:48 - Upd: 2024-02-16 15:28:56