Η Επιστήμη των Δεδομένων
Βασικές Αρχές, Θεωρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-578-043-2
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 45.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 804 σελ.
Περιγραφή
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία άνευ προηγμένου τεχνολογική εξέλιξη, η οποία αλλάζει συνεχώς τον κόσμο γύρω μας με ασύλληπτες ταχύτητες. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, μεγάλες εταιρίες σαν την Google, την Apple, την IBM την Microsoft, και την Facebook, την Amazon και την Walmart, πρωτοστατούν σε έναν πόλεμο χαρακωμάτων, σε μία πάλη κυριαρχίας και ανταγωνίζονται για το ποια από όλες θα μας στρατολογήσει, προκαλώντας μας να ακολουθήσουμε τη δική της ψηφιακή ατζέντα.
Το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα drones, τα avatars, οι πανταχού παρόντες αισθητήρες, τα driverless cars και τα robots, δημιουργούν μία νέα τάξη πραγμάτων θέτοντας πολλές φορές τον δημιουργό τους, τον άνθρωπο, στο περιθώριο των εξελίξεων. Η βάση όλων αυτών των τεχνουργημάτων είναι ο ανελέητος αγώνας κυριαρχίας στη καταγραφή των πάντων, υπό την μορφή δεδομένων, τα οποία όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της νέας τάξης πραγμάτων.
Τα δεδομένα και η ανάλυσή τους γίνονται οι κυρίαρχοι ενός παιχνιδιού που δε γνωρίζει όρια. Οι παλιοί φυσικοί νόμοι, οι οποίοι για πολλά χρόνια διατηρούσαν μία ισορροπία στο σύμπαν, αρχίζουν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι μπροστά στην αδυσώπητη μανία των νοημόνων μηχανών οι οποίες καταβροχθίζουν τα ψηφιακά χνάρια που αφήνουν πίσω τους οι ζωές των ανθρώπων, οι δικές μας ζωές.
Η επιστήμη των δεδομένων είναι μία νέα επιστήμη που έρχεται να βάλει τάξη στο χάος που δημιουργεί η πολυπλοκότητα του χειρισμού του νέου κόσμου που ορθώνεται μπροστά μας. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί με απλό και κατανοητό τρόπο να εξηγήσει πώς μπορούμε να τιθασεύσουμε και να επιβληθούμε και πάλι στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις των μεγάλων δεδομένων.
Καταγράφοντας την πολύχρονη και πολυσχιδή εμπειρία των συγγραφέων του, μέσα από την θεωρία και την πράξη, με πολλά παραδείγματα, εικόνες και γραφήματα, δραστηριότητες και ασκήσεις, όπως και με προγράμματα στην οικουμενική πλέον γλώσσα προγραμματισμού R, προσπαθεί να οδηγήσει τον άπειρο και ανυποψίαστο, αλλά επίμονο φοιτητή, ερευνητή, και μελετητή αναγνώστη στην πηγή της γνώσης μέσω της απόκτησης των εφοδίων και των ικανοτήτων εκείνων που απαιτούνται για να σκέφτεται και για να λύνει προβλήματα επικεντρώνοντας πρώτα στα δεδομένα. Το ταξίδι ξεκίνησε. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

Add: 2023-09-14 17:20:14 - Upd: 2024-01-17 13:02:29