Παιδαγωγική της συμπερίληψης και περιβαλλοντική εκπαίδευση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-257-1
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 7/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 176 σελ.
Περιγραφή
H παιδαγωγική της Συμπερίληψης (inclusion) προσβλέπει σε ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλα τα παιδιά στη βάση της αρχής της ισότητας και της δημοκρατίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 που διατυπώθηκε η ιδέα αυτή στη Σαλαμάνκα αναζητήθηκαν τρόποι για να επιτευχθεί στην πράξη.
Η φιλοσοφία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πλησιάζει πολύ τη φιλοσοφία της συμπερίληψης. Έτσι, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μέσον για την συμπερίληψη των μαθητών και μαθητριών με ε.ε.α. και να αποτελέσει μια νησίδα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το βιβλίο αυτό έρχεται να δώσει μία απάντηση στην αίσθηση που επικρατεί ανάμεσα σε πολλούς εκπαιδευτικούς Γενικής Αγωγής ότι η Ειδική Αγωγή είναι ένας ίσως διαφορετικός κόσμος. Μέσα από την ανασκόπηση της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, όσο και μέσα από τη μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας, διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι κυριαρχεί η ιδέα της συμπερίληψης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ε.ε.α.). Μια ιδέα, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον, φαντάζει ως «ουτοπία» μέσα στην υπάρχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Προβληματισμοί και απαντήσεις αναπτύσσονται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου που ενδεχομένως οδηγήσει σε μία προσδοκώμενη ευαισθητοποίηση και αλλαγή στάσης απέναντι στην προοπτική της συμπερίληψης μαθητών με ε.ε.α.

«Δεν υπάρχει λόγος να εφεύρουμε ξανά τον τροχό αναπτύσσοντας καινούρια προγράμματα για την ενσωμάτωση μαθητών με ειδικές ανάγκες, όταν υπάρχουν ήδη προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης... Η μόνη απαίτηση είναι ίσως η ανάγκη να τροποποιήσουμε τις δραστηριότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των μαθητών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στο πρόγραμμα» (Ricker & Daudi 1997)

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί ένα μέσο για την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων» (UNESCO, 1978)


Add: 2023-08-30 17:25:32 - Upd: 2024-04-01 17:18:07