Ο μελισσοκόμος απ' το Χαλέπι
The beekeeper of Aleppo (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Χρήστου, Δάφνη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-461-5
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 7/2023
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Ενιαία τιμή έως 1/1/2025
€ 16.60 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 454 γρ., 376 σελ.
Περιγραφή
Ένα αξέχαστο μυθιστόρημα που αναδεικνύει τους ανθρώπους στον Συριακό πόλεμο, εξιστορώντας τη μετανάστευση ενός μελισσοκόμου και της γυναίκας του, και τον θρίαμβο της δύναμης της ψυχής όταν ο κόσμος γίνεται αγνώριστος.
Κυκλοφορεί σε 30 χώρες
Βραβευμένο με το Aspen Words Literary Prize (2020) και Nominee for Fiction (2020)
Φιναλίστ για το Dayton Literary Peace Prize
Αναγνωρισμένο από το Real Simple ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς
Ένα από τα 8 πιο επιδραστικά βιβλία του 2019 σύμφωνα με τη λίστα της Oprah Winfrey.
Ο Νούρι είναι μελισσοκόμος και η Άφρα, η γυναίκα του, είναι ζωγράφος. Τα πρωινά ο Νούρι σηκώνεται νωρίς για να πάει με το αυτοκίνητο στις κυψέλες του στην εξοχή.
Τα Σαββατοκύριακα η Άφρα πουλά τους γεμάτους χρώματα πίνακές της στην υπαίθρια αγορά του Χαλεπιού. Όταν όλα όσα αγαπούν καταστρέφονται από τον πόλεμο, ο Νούρι ξέρει ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Όμως η φυγή από τη Συρία δεν είναι εύκολο εγχείρημα: Η Άφρα έχει χάσει την όρασή της και αφήνει τον Νούρι να την οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς ένα αβέβαιο μέλλον στη Βρετανία.
Καθώς ο Νούρι και η Άφρα διασχίζουν έναν διαλυμένο κόσμο, έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τον πόνο της δικής τους, ανείπωτης απώλειας, αλλά και κινδύνους που θα λύγιζαν ακόμα και τις πιο γενναίες ψυχές. Πάνω από όλα όμως, το δυσκολότερο που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι το ταξίδι για να βρουν ξανά ο ένας τον άλλο.
Έγραψαν για το βιβλίο:
«Η Κρίστι Λεφτέρι χαρτογραφεί με ευαισθησία ό,τι συμβαίνει όταν ο πόλεμος φτάσει στην πόρτα μας, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από το τραύμα και το πένθος. Ο Νούρι και η Άφρα δεν σκιαγραφούνται κυρίως ως θύματα, αλλά μάλλον ως άνθρωποι που υποφέρουν, με διαφορετικούς και σύνθετους τρόπους, από διαταραχή μετατραυματικού στρες… Πλάθοντας χαρακτήρες με τόσο πλούσια, πολύπλοκη εσωτερική ζωή, η Λεφτέρι δείχνει ότι, για να μπορέσουμε να συμπονέσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, βοηθά το να αρχίσουμε με έναν».
–Time
«Η ιστορία του Νούρι απηχεί με αυθεντικότητα τόσο τις τεράστιες, απρόσωπες θηριωδίες του πολέμου όσο και τις μικρές καλές πράξεις που βοηθούν τους ανθρώπους να επιβιώσουν…»
–Kirkus (κριτική με αστέρι)
«Μια συναρπαστική και παραστατική ιστορία του επικίνδυνου ταξιδιού που αναγκάστηκαν να κάνουν οι πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία… Οι αναγνώστες θα τη βρουν βαθιά συγκινητική τόσο για την ψυχολογική ένταση όσο και για τη συναισθηματική της αντίληψη».
–Publishers Weekly 

Add: 2023-08-08 14:56:07 - Upd: 2023-08-08 14:56:07