Η κόκκινη βελονιά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5450-62-5
Ηδύφωνο, Αίγιο, 7/2023
1η έκδ. || Ανατύπωση || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 24/1/2025
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 216 σελ.
Περιγραφή
Πρόκειται για τη ζωή μιας Γυναίκας, της Έλενης, που με αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας ξετυλίγει μέσα σε μια περίοδο από το 1938-1964. Μαζί με τη ζωή της ηρωίδας της, που δεν είναι και τόσο εύκολη, παρακολουθούμε και τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Η Ελένη είναι η αρχετυπική μορφή της Γυναίκας μάνας, αδελφής, συζύγου, μια Γυναίκα που με την παρουσία της και μόνο ενώνει την οικογένεια στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που βιώνει. Σε μια εποχή που η Γυναίκα δεν έχει τον πρώτο λόγο, η Ελένη γίνεται πρωταγωνίστρια και στήριγμα όλων. Θάνατοι, πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος, τοκογλυφία, χρεωκοπία, αρρώστιες δεν τη λυγίζουν και η κόκκινη βελονιά είναι γι' αυτήν το βήμα για το συναπάντημα με τη χαρά.  Με κόκκινες βελονιές είναι γεμάτος όλος της ο κόσμος και η ίδια σταυρωτά δεμένη με τη ζωή με μια κόκκινη βελονιά.

Ήταν τα ξεραμένα κλαδάκια γιασεμί που φανέρωσαν τον έρωτα του Νικολή με τη Φωτούλα και η σταγόνα αίμα από το τρυπημένο δάχτυλο της γριάς Ροδούλας, που θα  χρωμάτιζε όλα τα καλά που θα ρχόντουσαν.

 Ήταν η “σοφικούρα” του κυρ-Απόστολου για τη μπαμπεσιά της ζωής, που βούτηξε και χάθηκε στο μισογεμάτο κρασοπότηρο του και το παράπονο της ακακίας με τα ασπρολούλουδα στο κήπο του μικρού σπιτιού, για μια  υπόσχεση που δε κρατήθηκε.

 Ήταν το “αγγελόφτερο” πλεκτό της Δήμητρας, που το πήρε ο αγέρας και δε άγγιξε ποτέ τη γη και η μεθυστική ευωδιά της αρμπαρόριζας από το σερμπέτι της Αντζουλούς, που τους “ζωντάνεψε” όλους μπρος της.

Ήταν το φαρμάκι από το κρίμα της Άννας, που στάλαζε πάνω στην ψυχή τους και την έκαιγε και η παγωνιά από τα βρεγμένα μανίκια της Ασημίνας, που έδιωχνε μακριά την αγάπη και μάτωνε την ψυχή της.

 Ηταν όλα τούτα μαζί, σταυρωτά δεμένα με τη ζωή, με μια κόκκινη βελονιά.

ΡΟΥΛΑ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ, συγγραφέας


Add: 2023-07-25 12:24:41 - Upd: 2023-11-17 15:23:40