Η αυτουργία στη νομολογία του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-648-707-1
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 2/1/2025
€ 45.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 404 σελ.
Περιγραφή
Στο επίκεντρο αυτής της μονογραφίας βρίσκεται η ανάλυση της νομολογίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την αυτουργία. Με όχημα τη συστηματική εξέταση των σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου αναλύονται ζητήματα γύρω από την ατομική ποινική ευθύνη. Επιπλέον, προτείνεται μια εναλλακτική λύση για την ποινική αξιολόγηση της δράσης των βασικών υπαίτιων των διεθνών εγκλημάτων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατά το δυνατόν ακριβής εκτίμηση του αδίκου της συμπεριφοράς τους, σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και της ενοχής.
Το έργο διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια με το πρώτο να αποτελεί μια εκτενή εισαγωγή όπου επιχειρείται η σκιαγράφηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και των εντάσεων που καλείται να διαχειριστεί η νομολογία του ΔΠΔ. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι λύσεις που επιχείρησαν να δώσουν οι συντάκτες του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης και η νομολογία των ad hoc διεθνών ποινικών δικαστηρίων στο πρόβλημα της εξέτασης της ποινικής ευθύνης που προκύπτει από τη συμμετοχή του ατόμου σε μια συλλογική εγκληματική δράση. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά η νομολογία του ΔΠΔ σε σχέση με τη θεμελίωση αυτουργικής ευθύνης. Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην αξιολόγηση των θέσεων της νομολογίας του ΔΠΔ για την αυτουργία και στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αυτής της μονογραφίας, αναλύεται το άδικο της συμπεριφοράς των βασικών υπαιτίων, που συνίσταται κατά κύριο λόγο στην κινητοποίηση και στο συντονισμό της συλλογικής εγκληματικής δράσης.
Τα αποτρόπαια εγκλήματα που φαίνεται ότι διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας τη χρονιά που πέρασε (και όχι μόνο αυτά) δείχνουν, δυστυχώς, ότι η προβληματική της παρούσας μονογραφίας παραμένει επίκαιρη καθιστώντας το παρόν μια πολύτιμη επιλογή για την ενημέρωση κάθε αναγνώστη.

Add: 2023-07-12 12:06:54 - Upd: 2023-08-09 13:18:06