Τα «Βαλκάνια» στη νεοελληνική κουλτούρα: όψεις της διαχείρισης ενός όρου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-338-7
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 4/2023
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 30/4/2033
€ 11.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
360 σελ.
Περιγραφή

Ποιες είναι οι συνδηλώσεις του όρου ‘Βαλκάνια’ στη νεοελληνική κουλτούρα; Ποια είναι η (φαντασιακή ή μη) σχέση Ελλάδας- Βαλκανίων; Πόσο κοντά ή μακριά από τη Δύση βρίσκονται τα Βαλκάνια και η Ελλάδα; Αξιοποιώντας υλικό από την εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή, αλλά και από έτερα γραμματειακά είδη από τις απαρχές του 19ου αιώνα μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το παρόν έργο επιχειρεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στα ανωτέρω ερωτήματα. Πολύ περισσότερο από μια απλή διερεύνηση των αποτυπώσεων του βαλκανικού χώρου στο νεοελληνικό φαντασιακό, το ανά χείρας βιβλίο φιλοδοξεί να αναδείξει τα σημεία-τομές του νεοελληνικού λόγου για τη Βαλκανική και τους λαούς της, όπως επίσης και τις ιστορικοπολιτικές συνθήκες που γέννησαν, διαμόρφωσαν και παγίωσαν τους λόγους αυτούς.

Παράλληλα, η μελέτη διερευνά τα κυρίαρχα ιδεολογήματα στο νεοελληνικό φαντασιακό (σε πολιτισμικό, πολιτικό, κοινωνικό, ακόμα δε και οικονομικό επίπεδο), μέσω των οποίων σταδιακά διαμορφώθηκε μια διακριτή αυτοεικόνα: η ιεράρχηση του ελληνικού χώρου ως ανώτερου από τον βαλκανικό. Εξετάζοντας τη λογοτεχνική παραγωγή που εγγράφεται σε κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης νεοελληνικής και, ευρύτερα, βαλκανικής ιστορίας –όπως η Οθωμανική κατάρρευση, η εγκαθίδρυση του βαλκανικού υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και η ρευστή σύγχρονη μετακομμουνιστική πραγματικότητα– η μελέτη επιχειρεί να προσδιορίσει όψεις της φαντασιακής πρόσληψης του βαλκανικού χώρου στη νεοελληνική σκέψη.

Ο Πέτρος Μαραζόπουλος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1988. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Masaryk του Brno. Έχει διδάξει Θεωρία της Λογοτεχνίας και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ενώ έχει επίσης εργαστεί ως διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και στο Πανεπιστήμιο Logos των Τιράνων. Σπούδασε νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και στο Universita degli Studi di Padova και πραγματοποίησε τη διδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και στο Freie Universität του Βερολίνου. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διατελεί χρέη Managing Editor στο επιστημονικό περιοδικό Neograeca Bohemica. Τα ενδιαφέροντά του σχετίζονται με τη σύγχρονη νεοελληνική και ευρωπαϊκή πεζογραφία (κυρίως στο διάστημα του 19ου και του 20ου αιώνα), τη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορία, την πολιτική και την ιδεολογία, αλλά και, ευρύτερα, με τη νεοελληνική πολιτισμική ιστορία.


Add: 2023-04-27 14:33:55 - Upd: 2023-04-27 14:36:04