Ας ζήσει και κανένας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-331-8
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 4/2023
2η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 30/4/2033
€ 8.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
360 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό, είναι μια αφήγηση, μια καταγραφή των γεγονότων, όπως τα έζησε η Κατίνα Δημητρίου –κορίτσι τότε– και όπως τα περιγράφει σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά. Δεν έχει η αφήγηση αυτή καμιά φιλοδοξία, ούτε επιστημονικά ιστορική, ούτε λογοτεχνική βέβαια. Δεν πρόκειται για πλήρη ιστορική αποτύπωση, δεν αναλύει τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, τις αφορμές, τις αιτίες και τους παράγοντες που προκάλεσαν αυτόν τον διχασμό και οδήγησαν στον τραγικό εμφύλιο σπαραγμό, τα δραματικά απομεινάρια και αποτελέσματα του οποίου ακόμα μας συνταράζουν και μας στοιχειώνουν.

Η αφήγηση αυτή δεν θέλει να αποδώσει ή να καταμερίσει ευθύνες για τον εφιάλτη που έζησε η πατρίδα μας και που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες άνθρωποι –κι απ’ τις δύο πλευρές– και να καταστραφούν οι ζωές επιζώντων, των ηττημένων κυρίως, αλλά και νικητών, όπως και η χώρα.

Είναι η ιστορία μιας κοπέλας που έζησε τον αγώνα, τον πόλεμο –εμφύλιο μάλιστα– τη φρίκη, τον τρόμο, το θάνατο, όπως τα έζησαν χιλιάδες άλλα κορίτσια και αγόρια, με τα όπλα στα βουνά αντί με τα βιβλία τους στο σχολείο… Και τα πιο πολλά χάθηκαν.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

«Μία συ­γκλο­νι­στι­κή προ­σω­πι­κή μαρ­τυ­ρία πο­λύ δύ­σκο­λων χρό­νων της νε­ό­τε­ρης ελ­λη­νι­κής ιστο­ρί­ας»

Πα­να­γι­ώ­της Πι­κραμ­μέ­νος

«Το βι­βλίο αυτό είναι ένα μή­νυ­μα εθνι­κής συμ­φι­λί­ω­σης που θα απα­λύ­νει όλα τα πά­θη»

Μά­ρι­ος Σπη­λι­ό­που­λος

«Το βιβλίο βρίθει συγκλονιστικών σκηνών και εικόνων. Είναι τόσο ειλικρινές, ώστε βρίθει αντιφάσεων, όπως κάθε ειλικρινής αφήγηση. Μακάρι να διδάσκεται στα σχολεία, για να ξέρουν οι άνθρωποι τι σημαίνει πόλεμος»

Χρήστος Χωμενίδης

«Η κατάθεση της Κατίνας Δημητρίου-Ψαριανού με “άγγιξε”. “Καθίσαμε” μαζί για αρκετές ώρες και την άκουγα να αφηγείται, έναν λόγο βιωματικό και ανεπιτήδευτο, φωτίζοντας μία άλλη πλευρά της ιστορίας, όχι αυτή που γράφουν οι πολιτικοί, οι στρατηγοί, νικητές ή ηττημένοι, αλλά αυτή των πραγματικών ανθρώπων που ζήσανε με τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων. Και η ιστορία ξαφνικά πήρε σάρκα και οστά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί επίκεντρο της μαρτυρίας της είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πέρα και πάνω από τις ιδεολογίες»

Κώστας Μπακογιάννης

«Η Κατίνα είναι η διπλή όψη της Ελλάδας. Της αντίστασης και του εμφυλίου. Της ήττας και της συμφιλίωσης. Της μνήμης και της λήθης. Των αναμνήσεων και του αναστοχασμού»

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Αφήγηση γεμάτη αλήθεια, όχι απλά για τα γεγονότα αλλά και για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις ανθρώπινες σχέσεις»

Άννα Διαμαντοπούλου

«Αυτό το βι­βλίο είναι ιδι­αί­τε­ρο. Ελά­χι­στα βι­βλία μου δώ­σα­νε αυτήν την αίσθη­ση της γνη­σι­ό­τη­τας με την αθω­ό­τη­τα που βλέ­πει τα πράγ­μα­τα. Είναι ένα βι­βλίο το οποίο φί­λοι και εχθροί θα πρέ­πει να το δι­α­βά­σουν και κυ­ρί­ως να δουν μέ­σα από αυτό τη μα­ται­ό­τη­τα του πιο μά­ταιου από τους μά­ται­ους πο­λέ­μους, που είναι ο Εμ­φύ­λι­ος»

Πέ­τρος Τα­τσό­που­λος

Η Κατίνα Δημητρίου γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1929 στο χωριό Γιακαρόμπα του Δομοκού (σημερινή Αγραπιδιά), όπου υπηρετούσε τότε ο πατέρας της, ο δάσκαλος Νίκος Δημητρίου. Ήταν το τέταρτο παιδί του Νίκου και της Μάρθας και ο πόλεμος ήταν αιτία να τελειώσει μόνο το Δημοτικό. Τα μεγάλα της αδέρφια βγήκαν στο βουνό με τον ΕΛΑΣ, ο Μήτσος Δημητρίου –Καπετάν Νικηφόρος και ο Γιάννης Δημητρίου– Σόλωνας. Το σπίτι τής οικογένειας στην Αγόριανη Παρνασσού καταστράφηκε ολοσχερώς, κάηκε από τους Ιταλούς, σε αντίποινα για την δράση τους στο αντάρτικο. Η ίδια, στα 17 της, κι ενώ τα δύο αδέρφια της ήταν στη φυλακή καταδικασμένα σε θάνατο ως Ελασίτες, επιστρατεύτηκε από τον Δημοκρατικό Στρατό υπό τις διαταγές τού καπετάνιου Διαμαντή. Η ήττα του ΔΣΕ, Ιούνιο τού ’49, την βρήκε ετοιμοθάνατη από τύφο στο Νοσοκομείο τής Λαμίας, όμως σαν από θαύμα επέζησε. Το 1954 παντρεύτηκε τον Νίκο Ψαριανό που είχε γυρίσει από εξορία Μακρόνησο και Ικαρία, κι έζησαν μια ζωή δύσκολη, με διώξεις και στερήσεις. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γρηγόρη και τη Μαρία. Η μεγάλη της αδερφή Ασημούλα, σκοτώθηκε με την έκρηξη της νάρκης στην γιορτή τού Γοργοπόταμου στις 29 Νοεμβρίου του 1964. Η μικρότερη αδερφή της, Λούλα, πέθανε τέσσερεις μέρες πριν την Κατίνα. Η Κατίνα Δημητρίου-Ψαριανού, η τελευταία τής οικογένειας, πέθανε σε ηλικία 92 χρόνων, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021, ξημέρωμα της φθινοπωρινής ισημερίας. Δεν πρόλαβε να δει αυτή την επανέκδοση του βιβλίου της.


Add: 2023-04-27 13:07:49 - Upd: 2023-04-27 13:19:39